Notiunea, definitia, incheierea si forma contractului de transport feroviar in trafic international

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.57

nivel: Facultate

Contractul de transport se incheie intre caraus si expeditor, ce apar in mod obisnuit ca parti ale contractului. Deci, parti ale contractuli de transport sunt de pe o parte carausul, iar pe de alta parte expeditorul. Carausul este persoana care isi ia insarcinarea ca intr-un mod oarecare sa transporte un obiect oarecare. Obligatia principala a carausului consta in a deplasa marfa de la punctul de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiunea, definitia, incheierea si forma contractului de transport feroviar in trafic international

Contractul de transport se incheie intre caraus si expeditor, ce apar in mod obisnuit ca parti ale contractului. Deci, parti ale contractuli de transport sunt de pe o parte carausul, iar pe de alta parte expeditorul. Carausul este persoana care isi ia insarcinarea ca intr-un mod oarecare sa transporte un obiect oarecare. Obligatia principala a carausului consta in a deplasa marfa de la punctul de expediere si pana la locul de destinatie convenit ( prin ipoteza, intr-o alta tara). Ii revine de asemenea , obligatia de paza a bunurilor ce i-au fost incredintate pana in momentul eliberarii lor de catre destinatar.

Deci, parte in contractul de transport in calitate de caraus este totdeauna o regionala de cale ferata care incheie contractul prin statia de cale ferata care-l deserveste pe expeditor adica statia CFR careia expeditorul ii preda marfurile spre transport. Caracterul de exclusivitate detinut de calea ferata asupra transporturilor feroviare confera acesteia calitatea de "caraus unic", calitate care dupa cum arata are consecinte importante pe planul raspunderii.
Cum in fiecare stat sunt organizate retele feroviare proprii, carausul initial, prin incheierea contractului de transport in scopul unei deplasari se obliga ca transportul sa se efectueze si dincolo de hotarele sale, pe teritoriul tarilor de pe parcurs, de catre carausii respectivi.

Expeditorul poate fi orice persoana fizica sa juridica care are interes sa transporte marfa in aceste conditii. El este ofertantul operatiei de transport si, in acelasi timp, predatorul incarcaturii catre caraus. Este irelevant pentru incheierea contractului de transport de marfuri pe caile ferate daca expeditorul este proprietarul marfii sau numai mandatarul acesteia. Expeditorul marfii, la data incheierii contractului de transport , trebuie sa nominalizeze in documentul ce se intocmeste, respectiv in scrisoarea de trasura, persoana beneficiarului, caruia urmeaza sa-i fie eliberata marfa la capatul calatoriei. Din acest punct de vedere expeditorul are o facultate de optiune. El isi poate rezervadreptul de a fi destinatarul marfii transportate sau va specifica o terta persoana ca beneficiar.

Obligatia ce incuba expeditorului ( respectiv destinataruli ) consta in plata taxei de transport, reprezentand echivalentul serviciilor prestate de caraus. Pentru a incheia un contract de transport valabil, partile trebuie sa aiba capacitatea de executie deplina, adica sa poata sa-si exercite drepturile si sa-si asume obligatii prin acte juridice incheiate in nume propriu. Minorii cu capacitate de exercitiu restransa vor putea incheia singuri contracte de transport, dar cu incuviintarea prealabila a ocrotitorului legal ( parinti, tutore) .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.