Notiunea de serviciu public

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.70

nivel: Facultate

In cazul centralismului conducerea apartine administratiei publice central ( Presedinte, Guvern). In cazul descentralizarii conducerea revine, cu anumite limite , administratiei publice locale. Esentiala pentru intelegerea continutului conceptului de deconcentrare este precizarea ca " desi deconcentrarea atenueaza rigorile centralismului, agentii locali nu sunt mai putin supusi autoritatii central[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiunea de serviciu public

In cazul centralismului conducerea apartine administratiei publice central ( Presedinte, Guvern). In cazul descentralizarii conducerea revine, cu anumite limite , administratiei publice locale. Esentiala pentru intelegerea continutului conceptului de deconcentrare este precizarea ca " desi deconcentrarea atenueaza rigorile centralismului, agentii locali nu sunt mai putin supusi autoritatii centrale prin ceea ce se numeste 'putere ierarhica'.

Aceasta putere confer superiorului prerogative asupra persoanei si asupra actelor subordonatilor sai(...)" .Aceste prerogative sunt sunt fundamentate pe principiul oportunitatii si pot fi exercitate oricand. In ceea ce priveste autoritatea centrala aceasta are o "putere de organizare" , care se refera la angajarea functionarului si la organizarea sarcinilor care ii revin acestuia , si o "putere disciplinara" care se refera la stabilirea regulilor comportamentale legate de functie, la dreptul de control cu privire la activitatea desfasurata , la dreptul de a stabili sanctiunile disciplinare aplicabile in cazul prezentei abaterilor disciplinare.

Referitor la acte, autoritatea centrala poate modifica , suspenda sau anula actele agentului local.In concluzie, conceptul de administratie publica cuprinde doua elemente componente esentiale si indinspensabile : elementul structural organic si elementul functional. Un asemea punct de vedere este sustinut si de legiuitor in Legea privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor .In aceasta lege este scris la art. 1 "Guvernul este autoritatea publica a puterii executive, care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.

Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale.", iar la art. 11 lit . a "exercita conducerea generala a administratiei publice", fiind evident ca in aceste texte administratia publica este considerata activitate . In acelasi art. 11, dar la litera d) se mentioneaza ca in exercitarea functiilor sale Guvernul "asigura executarea de catre autoritatile administratiei publice a legilor si a celorlalte dispozitii normative date in aplicarea acestota".

Din aceasta prevedere legala rezulta ca legiuitorul face referire la o multitudine de elemente componente avand rol functional si care alcatuiesc administratia publica.In concluzie , administratia publica, avand rolul de a participa activ la realizarea interesului general exprimat prin lege, constituie activitatea prin care se organizeaza, se executa si se asigura executarea legii pana la fapta materiala. Pentru realizarea acestei activitati este necesar sa se constituie un ansamblu de alcatuiri reunite intr-un sistem social, politic si juridic numit -in conformitate cu numele activitatii- administratie publica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.