Notiunea de raspundere penala si pedeapsa penala

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.89

nivel: Facultate

Dreptul penal al antichitatii, incriminind si sanctionind cu pedepse faptele vatamatoare pentru valorile sociale, nu facea decit sa etatizeze represiunea, fara a schimba conceptia existenta cu privire la pedeapsa ca razbunarea pentru raul produs de infractor. Nu se poate vorbi deci de existenta , in aceasta epoca, a unor preocupari cu privire la scopul si ratiunea pedepsei. Totusi, dupa remarca d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiunea de raspundere penala si pedeapsa penala

Dreptul penal al antichitatii, incriminind si sanctionind cu pedepse faptele vatamatoare pentru valorile sociale, nu facea decit sa etatizeze represiunea, fara a schimba conceptia existenta cu privire la pedeapsa ca razbunarea pentru raul produs de infractor. Nu se poate vorbi deci de existenta , in aceasta epoca, a unor preocupari cu privire la scopul si ratiunea pedepsei. Totusi, dupa remarca d-lui prof univ. C Bulai se pot admite unele inceputuri filozofice in acest sens. Cel mai elocvent exemplu il poate servi lucrarea filozofului grec Platon care, in lucrarea "Republica", considera pedeapsa ca medicina a sufletului.

Perioada medievala, sub influenta dreptului canonic ce se dezvolta in aceasta perioada ,se recunoaste pedepsei caracterul retributiv, pedeapsa, fiind aplicata pentru savirsirea faptei : punitur quia peccatum est. оn acelasi timp pedeapsa este privita si ca mijloc de indreptare a vinovatului si abtinere de la savirsirea altor infractiuni: punitur ne peccetur. Dar inexistenta unei fond legislativ care ar fi determinat concis modalitatile de reprimare a faptelor social periculoase si pedepsele care urmau sa li se aplice, crea cimp larg arbitrariului judecatorilor.

Insa, atit conditiile criminalitatii ca si persoana infractorului ramineau, la aceasta etapa, necunoscute.Situatia se schimba esential in etapa premergatoare epocii moderne,odata cu aparitia asa - numitului drept modern si indeosebi a scolilor clasice ale dreptului penal care privea infractorul, infractiunea si pedeapsa ca entitati juridice abstracte. Omul, in acceptiunea acestei scoli era un liber arbitru avind capacitatea de a deosebi binele de rau.

Si, deci in consecinta el raspundea moralmente pentru faptele sale. Iar pedeapsa ca o justa sanctiune aplicata infractorului pentru fapta savirsita trebuia sa fie aplicata in raport cu gravitatea infractiunii. Acestei teorii, ca de altfel si tuturor celorlalte teorii (teoria pozitivista, doctrinelor eclectice), li-au fost aduse numeroase reprosuri incontestabile, precum ca pedeapsa pastreaza caracterul retributiv pe care l-a avut in trecut. Desi existente, criticele la adresa acestor teorii nu au dus la disparitia lor. Ba din contra, doctrina clasica si-a continuat dezvoltarea, dind nastere unui curent nou , neo-clasicist.

Noua doctrina, in cercetarea fenomenului infractional, a inceput sa se preocupe de cunoasterea personalitatii infractorilor si necesitatea unei pedepse care sa influenteze conduita viitoare a infractorului. Imbinind ideile scolii pozitiviste cu cele clasice, neoclasicii intelegeau importanta cunoasterii cauzelor comportamentului infractional, a personalitatii infractorului si necesitatea individualizarii pedepsei.

La inceputul aparitiei ambelor teorii, clasica si pozitivista, existau multe divergente, dupa aparitia neo-clasicistilor, insa, pozitivistii si-au dat seama de importanta conceptiilor scolii clasice cu privire la responsabilitatea infractorilor si la rolul pedepsei in prevenirea si combaterea criminalitatii. Ceea ce a si dus la aparitia neo-pozitivistilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.