Notiunea de decizie adminstrativa

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Coordonarea deciziei. Se asigura astfel ca deciziile privind diferitele departamente ale organizatiei sa fie compatibile intre ele si sa conduca la realizarae obiectivului de ansamblu al intreprinderii.
Fiind un proces complex de cunoastere, gandire si actiune, mangementul se exercita prin decizii.Conducere oricarei activitatii sau domeniu ecoonomic necsita o informare cat mai complexa, o m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiunea de decizie adminstrativa

Coordonarea deciziei. Se asigura astfel ca deciziile privind diferitele departamente ale organizatiei sa fie compatibile intre ele si sa conduca la realizarae obiectivului de ansamblu al intreprinderii.
Fiind un proces complex de cunoastere, gandire si actiune, mangementul se exercita prin decizii.Conducere oricarei activitatii sau domeniu ecoonomic necsita o informare cat mai complexa, o masurare precisa si o analiza temeinica a conditiilor in care urmeaza sa se adopte deciziile.

Complexitatea si diversitatea in crestere a mediului in care actioneaza organizatiile genereaza in permanenta probleme a caror solutionare impune adoptarea si plicarea unor decizii.Caracterul limitat al resurselor materiale, financiare, umane implica esponsabilitate si rationalitate in gasirea celor mai avantajoase cai de alocare si utilizare a acestora pentru atingerea obiectivelor in conditii de eficienta ridicata..Pentru aceasta este necvoie de decizii adecvate.

Se poate considera ca intreaga activitate in management poate fi exprimata in esenta primtr-o inlantuire de deciii, produsul final al muncii managerilor fiind decizia si actiunea. Decizia ca instrument vital al managementului, este apreciata ca fiind modul cel mai caracteristic de exprimare al cadrelor manageriale, masura nivelului lor calitativ. Un manager este bun daca reuseste sa ia decizii bun. O alta clasificare a deciziilor se poate face in functie de gradul de cunoastere al decidentului referitor la rezultatul diferitelor alternative. Astfel , exista decizii in conditie de certitudine, risc si incertitudine.

In cazul conditiilor de certitudine si risc exista diferite tehnici de optimizare, insa in cazul incertitudinii, teoretic nu exista suficiente date pentru ca decizia sa se poata lua. Motivul consta in faptul ca , prin defionitie, luarae deciziei inseamna alegerea intre alternative, iar daca acestea nu sunt cunoscute, alegere nu se poate face. In practica, insa decizia de ia prin utilizarea rationamentului si a informatiilor disponibile, estimarii valorilor si a probabilitatilor de aparitie a rezultatelor posibile.

Practic, incertitudinea se transforma in risc. Exista o anumita legatura intre nivelul pe care se situeaza managerul care ia decizia si tipul deciziei; de regula, deciziile structurate se iau la nivelul de jos si cele nestructurate la nivelele de varf, dar aceasta nu este o regula absoluta.Fiecare nivel de mangement are necesitati informationale diferite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.