Notiunea de administratie publica

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.89

nivel: Facultate

In aceste doua sensuri, material - in primul caz, organic in cel de al doilea, cuvantul "administratie" poate fi folosit pentru a desemna atat activitati publice, cat si pentru activitati private. Activitatile cuprinse in obiectul functiei executive pot fi desfasurate si de regiile autonome, societatile comerciale, institutii sau persoane particulare, asociatii sau fundatii, autorizate de lege sa [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiunea de administratie publica

In aceste doua sensuri, material - in primul caz, organic in cel de al doilea, cuvantul "administratie" poate fi folosit pentru a desemna atat activitati publice, cat si pentru activitati private. Activitatile cuprinse in obiectul functiei executive pot fi desfasurate si de regiile autonome, societatile comerciale, institutii sau persoane particulare, asociatii sau fundatii, autorizate de lege sa desfasoare servicii de natura publica.Activitatea guvernantilor se desfasoara in vederea satisfacerii nevoilor de interes general, deci este o administratie publica.

Intr-un sens actual si uzitat, sintagma de administratie publica desemneaza un ansamblu de organe prin care sunt conduse si executate sarcinile publice [8].Asupra notiunii de administratie, in literatura juridica s-au emis o serie de pareri. Astfel, in Franta s-a incercat definirea acesteia in sensul de executare a legii (Laferriere). Altii au considerat administratia ca o functie a statului care presteaza servicii particularilor si comunitatii nationale [9].

Administratia publica infaptuita de autoritatile administrative (publice) este compusa dintr-o administratie activa (organe subordonate ierarhic care au dreptul de a face acte de gestiune si fapte materiale, acte juridice unilaterale si executorii), administratie consultativa ( se realizeaza pe cale de avize) si o administratie jurisdictionala (exercitata de organe care au atributii in solutionarea unor litigii juridice, prin hotarari emise in baza unor proceduri judiciare, dar care nu se bucura - hotararile - de puterea lucrului judecat). [10]
Asa cum am aratat, notiunea de administratie publica implica un dublu sens, unul de organ (sau totalitate de organe) si altul de activitate.

In primul sens, prin administratie publica intelegem ansamblul organelor, institutiilor, autoritatilor publice care realizeaza activitatea executiva pe baza si organizarea executarii in concret a legilor.Conceputa ca un sistem de organe, administratia publica poate fi o administratie publica si o administratie publica locala.
Administratia publica centrala are in varful piramidei Guvernul care potrivit art. 101 al. 1 din constitutie exercita conducerea generala a administratiei publice si prin urmare nu numai teoretic ci si practic indeplineste functia de sef al executivului, convietuind pe aceasta pozitie cu Presedintele Republicii.

Administratia publica centrala este de specialitate (am putea spune ca este partea executiva a administratiei publice centrale) este alcatuita din ministere, celelalte organe de specialitate organizate in subordinea Guvernului ori a ministerelor, ca autoritati administrative autonome - art. 115 al. 2 din Constitutie, servicii publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale din unitatile administrativ-teritoriale, institutii publice subordonate ministerelor, altor organe centrale, de specialitate, alte structuri publice (de exemplu, regiile nationale etc.) [11]
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.