Notiunea contractului de vanzare-cumparare

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.45

nivel: Facultate

Constituie un acord de vointa prin care o anumita persoana primeste promisiunea proprietarului de a vinde un bun, rezervandu-si manifestarea ulterioara a consimtamantului sau de a cumpara acest bun. Ea este un antecontract care da nastere la un drept de creanta. Promisiunea unilaterala de vanzare, se prezinta ca un adevarat contract, astfel ca ea nu poate fi revocata de promitent si nu poate deven[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Notiunea contractului de vanzare-cumparare

Constituie un acord de vointa prin care o anumita persoana primeste promisiunea proprietarului de a vinde un bun, rezervandu-si manifestarea ulterioara a consimtamantului sau de a cumpara acest bun. Ea este un antecontract care da nastere la un drept de creanta. Promisiunea unilaterala de vanzare, se prezinta ca un adevarat contract, astfel ca ea nu poate fi revocata de promitent si nu poate deveni caduca dupa moartea sau incapacitatea acestuia.

In situatia in care beneficiarul promisiunii unilaterale isi manifesta vointa de a cumpara, vanzarea se va definitiva in momentul acestei optiuni, ocazie cu care are loc si transferul dr, de proprietate asupra lucrului.In ipoteza in care partile au stipulat un termen, beneficiarul promisiunii nu mai poate ulterior sa-l oblige pe promitent sa incheie contractul.

In absenta unui termen conventional, promitentul ii poate cere beneficiarului promisiuniii sa opteze; in principiu este aplicabil termenul general de prescriptie.In cazul in care promitentul vanzarii refuza perfectarea acesteia, incalcandu-si obligatia asumata, contractul proiectat nu se poate perfecta, insa beneficiarul promisiunii este indreptatit la daune-interese.

In cazul unei promisiuni de vanzare, din partea unei pers. care nu este proprietarul lucrului, instanta de jud. a statuat ca acest lucru este posibil, pentru ca persoana poate cumpara ulterior lucrul, devenind proprietarul lui. Se deosebeste de cea unilaterala, deoarece la aceasta ambele parti se obliga a incheia in viitor contractul de v-c, avand calitatile de promitent si de beneficiar. Este un antecontract si nu are efect translativ de proprietate precum contractul de v-c.

Promitentul si beneficiarul trebuie sa cada de acord asupra bunului si a pretului si chiar poate executa partial sau total o prestatie sau ambele. Pentru incheierea antecontractului de v-c nu se cere nici o conditie speciala de forma si, odata incheiat, obliga partile la indeplinirea obligatiilor asumate, in baza principiului fortei obligatorii a contractului.

In cazul in care promitentul V nu-si respecta obligatia asumata si instraineaza lucrul altei persoane aceasta instrainare este valabila, beneficiarul C avand dr. doar la daune-interese.Nerespectarea culpabila a obligatiei, de a finaliza incheierea contractului de v-c de catre una din parti da celeilalte dr. la o actiune in rezolutiune prescriptibila in termenul general de trei ani.


DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.