Norvegia

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Gimnaziu

Denumirea oficiala: Kongeriket Norge (Regatul Norvegiei).
Constituția: Monarhie (din 1991 Regele Harald V).
Capitala: Oslo
Limba oficiala: Norvegiana ( Bokmal si Nynorsk ).
Ziua naționala: Ziua Constituției, 17 mai

Imnul național: " Ja, vi elsker dette landet " ("Da, iubim acest pamant").
Guvernul: primul ministru (azi Kjell Magne Bondevik), p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Norvegia

Denumirea oficiala: Kongeriket Norge (Regatul Norvegiei).
Constituția: Monarhie (din 1991 Regele Harald V).
Capitala: Oslo
Limba oficiala: Norvegiana ( Bokmal si Nynorsk ).
Ziua naționala: Ziua Constituției, 17 mai

Imnul național: " Ja, vi elsker dette landet " ("Da, iubim acest pamant").
Guvernul: primul ministru (azi Kjell Magne Bondevik), parlamentul ( Storting ) cu 165 de membri aleși pe termen de 4 ani. Întreaga tara este impartita in 19 provincii, fiecare cu propriul guvern local. Toți cetatenii norvegieni care au împlinit 18 ani pot vota.

Suprafața: 386.958 km patrati, inclusiv Svalbard si Jan Mayen . Cea mai mare distanta: de la nord-est la sud-vest 1.752 km, de la nord-vest la sud-est: 430 km.
Populația: estimata in 1998 la 4.400.000 locuitori, densitate 11 persoane/kilometru pătrat, distribuție: 74% urbana, 26% rurala.

Aproximativ 20.000 de sami locuiesc in nordul Laponiei. Acea regiune are, deasemenea, circa 10.000 de persoane cu stramosi finlandezi. Norvegia are aproximativ 135.000 de imigranți din Iran, Pakistan, Turcia, din Africa, Statele Unite, Asia de sud est si din alte tari europene.

Moneda: coroana norvegiana (1 euro = 8.45 NOK, martie 2004)
Economia : Produse de baza: agricultura – orz, ovăz, fan, cartofi, creșterea animalelor, lapte; pescuitul – cod, hering, macrou; exploatare forestiera – cherestea; produse industriale – aluminiu, produse chimice, produse semipreparate, produse petroliere rafinate, nave maritime, masa lemnoasa si hârtie; mineritul – zăcăminte de fier, plumb, molibdenita, pirite, zinc, petrol si gaze naturale.

PIB: 177.7 miliarde USD (2000)
PIB pe cap de locuitor: 39.400 USD (2000)
Creșterea PIB: 2,2%, inflație: 2,2% (2000)

Atracții turistice

In Norvegia exista câteva muzee cu unele din cele mai bune ramasite ale vikingilor. Printre altele – faimoasele Gokstadskeppet si Osebergsskepet – doua corăbii de lupta vikinge foarte bine păstrate, din 850 d.Chr, si o barca pentru înmormântare, pot fi văzute la Vikingskiphuset in capitala Oslo (in zona Bygdoy ).

Un alt monument remarcabil este faimoasa Stavkirche din Vagamo, o biserica din 1100-1200 construita din lemn cu decorațiuni incredibile in lemn. In nord se afla Nordkap , cel mai nordic punct al Europei. Nu departe de Nordkap se afla insulele Lofoten unde turiștii pot pleca la vanatoare de balene.

OBICEIURI, TRADIȚII ȘI ACTIVITĂȚI ALE NORVEGIENILOR:

- Biserica oficială este Biserica Luterană Evanghelică, de care aparțin 88% dintre locuitori, dar alte religii sunt de asemenea recunoscute.
Norvegienii mănâncă de obicei patru mese pe zi, dar multe familii de fermieri mănâncă de cinci ori chiar. Micul dejun include în general cereale și sandwich-uri cu brânză, gem, hering, marmeladă sau felii de carne.

- Sandwich-ul cu brânză de capră este preferatul norvegienilor. Sandwich-urile sunt de asemenea mâncate la prânz și la cinele târzii. Cina este de obicei singura masă caldă a zilei. Include supă, carne de animale sau pește, cartofi, legume și desert.
- Norvegienii beau cafea în timpul zilei și mai ales după masă. Multor norvegieni le place berea, care este deseori servită cu un lichior incolor numit aquavit.

- Aquavit-ul este cel mai celebru alcool norvegian; una dintre mărcile acestei băuturi puternic alcoolizate este păstrată în butoaie de lemn pe nave. În perioada de fermentație, navele cu alcool trebuie să traverseze ecuatorul cel puțin o dată.

- Norvegienii au contribuit foarte mult la dezvoltarea artei. Piesele scrise de Henrik Ibsen la sfârșitul secolului XIX i-au adus faima ca părinte al dramei moderne. Trei scriitori norvegieni au primit premiul Nobel pentru literatură.
Statui de Gustav Vigeland , poate cel mai mare sculptor norvegian, pot fi văzute în parcul Frogner din Oslo. Edward Grieg, cel mai cunoscut compozitor norvegian, a folosit melodii din folclor pentru piesele sale orchestrale.

- Norvegia generează cea mai mare putere electrică din lume pe cap de locuitor.
- Norvegienii au inventat faimoasele agrafe de prins hârtiile.
- Un viking norvegian, Leif Ericson a descoperit America în jurul anului 1.000 d.Chr. (cu aproape 500 de ani înaintea lui Columb, 1492 d.Chr).

- Norvegianul Roald Amundsen a fost primul om care a atins Polul Nord (1911).
- Norvegia are a patra flotă din lume ca mărime (după Grecia, Japonia și SUA) și una din cele mai mari industrii ale pescuitului (după Japonia).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.