Norvegia

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.57

nivel: Gimnaziu

Populația era în 2004 de cca. 4.590.000 locuitori cu o densitate de 14 loc./km2. 75% este populație urbană și 25% populație rurală. Norvegienii sunt scandinavi,fiind înrudiți cu danezii și suedezii. Aproximativ 20.000 de sami, minoritatea națională a Norvegiei locuiesc în nordul Laponiei.

OBICEIURI, TRADIȚII ȘI ACTIVITĂȚI ALE NORVEGIENILOR:

- Norvegiana are două[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Norvegia

Populația era în 2004 de cca. 4.590.000 locuitori cu o densitate de 14 loc./km2. 75% este populație urbană și 25% populație rurală. Norvegienii sunt scandinavi,fiind înrudiți cu danezii și suedezii. Aproximativ 20.000 de sami, minoritatea națională a Norvegiei locuiesc în nordul Laponiei.

OBICEIURI, TRADIȚII ȘI ACTIVITĂȚI ALE NORVEGIENILOR:

- Norvegiana are două forme – Bokmal si Nynorsk – care sunt combinate într-una singură numită Samnorsk; Sami vorbesc de asemenea limba lor care este asemănătoare cu finlandeza.
- Biserica oficială este Biserica Luterană Evanghelică, de care aparțin 88% dintre locuitori, dar alte religii sunt de asemenea recunoscute.
- Ziua națională numită Ziua Constituției se celebrează pe 17 mai iar imnul național este: " Ja, vi elsker dette landet " ("Da, iubim acest pământ").
- Moneda națională este coroana norvegiană (1 euro = 8.45 NOK martie 2004).
- Norvegia nu este țară membră a Uniunii Europene deoarece locuitorii țării au votat împotrivă; nivelul economic foarte ridicat îi determină pe norvegieni să nu acorde atenție Uniunii.

- Norvegienii mănâncă de obicei patru mese pe zi, dar multe familii de fermieri mănâncă de cinci ori chiar. Micul dejun include în general cereale și sandwich-uri cu brânză, gem, hering, marmeladă sau felii de carne.
- Sandwich-ul cu brânză de capră este preferatul norvegienilor. Sandwich-urile sunt de asemenea mâncate la prânz și la cinele târzii. Cina este de obicei singura masă caldă a zilei. Include supă, carne de animale sau pește, cartofi, legume și desert.
- Norvegienii beau cafea în timpul zilei și mai ales după masă. Multor norvegieni le place berea, care este deseori servită cu un lichior incolor numit aquavit.
- Aquavit-ul este cel mai celebru alcool norvegian; una dintre mărcile acestei băuturi puternic alcoolizate este păstrată în butoaie de lemn pe nave. În perioada de fermentație, navele cu alcool trebuie să traverseze ecuatorul cel puțin o dată.

- Norvegienii au contribuit foarte mult la dezvoltarea artei. Piesele scrise de Henrik Ibsen la sfârșitul secolului XIX i-au adus faima ca părinte al dramei moderne. Trei scriitori norvegieni au primit premiul Nobel pentru literatură.
Statui de Gustav Vigeland , poate cel mai mare sculptor norvegian, pot fi văzute în parcul Frogner din Oslo. Edward Grieg, cel mai cunoscut compozitor norvegian, a folosit melodii din folclor pentru piesele sale orchestrale.
- Norvegia generează cea mai mare putere electrică din lume pe cap de locuitor.
- Norvegienii au inventat faimoasele agrafe de prins hârtiile.

- Un viking norvegian, Leif Ericson a descoperit America în jurul anului 1.000 d.Chr. (cu aproape 500 de ani înaintea lui Columb, 1492 d.Chr).
- Norvegianul Roald Amundsen a fost primul om care a atins Polul Nord (1911).
- Norvegia are a patra flotă din lume ca mărime (după Grecia, Japonia și SUA) și una din cele mai mari industrii ale pescuitului (după Japonia).
- Toți cetățenii țării beneficiază de asistență medicală gratuită.
- Norvegia face parte din primele 3 state în lume în ceea ce privește speranța medie de viață de 79,4 ani și PIB-ul de 40 000 USD / loc.
Dintre obiectivele turistice demne de vizitat se pot menționa:
- fiordurile Oslo Fjord, Stavanger Fjord, Hardanger Fjord, Sogne Fjord = cel mai adânc de pe planetă cu 1308 m adâncime maximă;

- orașul Bergen, supranumit „orașul lemnului”, cu biserica Sf. Maria, din secolul XV și palatul Haakonshalien, din sec. XIII;
- orașul Tomsű, cu Catedrala de gheață (Ishavskatedralen), cu cele mai mari vitralii din țară;
- capitala Oslo cu: Cetatea Akershus, Palatul Regal, Biserica lui Gol, Catedrala Domkirk, Muzeul Fram, Muzeul Kon-Tiki, Muzeul Bărcilor Vikinge, Parcul Vigeland cu 200 sculpturi monumentale realizate de Gustav Vigeland;
- Faimoasa Stavkirche din Vagamo, o biserică din 1100-1200 construită din lemn cu decorațiuni incredibile în lemn.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.