Normalizarea contabilitatii si efectele ei asupra reflectarii obligatiilor fiscale

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Totodata, un cadru de referinta optional contribuie la o mai buna alocare a resuselor financiare.
Procesul de normalizare opune, de o maniera simplificata, doi actori: puterea publica si profesia contabila. Primul reprezinta interesele societatii in ansamblul sau, in timp ce al doilea apara aspiratiile lumii afacerilor. Interesele celor doi actori nu sunt, in mod sistematic, opozabi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Normalizarea contabilitatii si efectele ei asupra reflectarii obligatiilor fiscale

Totodata, un cadru de referinta optional contribuie la o mai buna alocare a resuselor financiare.
Procesul de normalizare opune, de o maniera simplificata, doi actori: puterea publica si profesia contabila. Primul reprezinta interesele societatii in ansamblul sau, in timp ce al doilea apara aspiratiile lumii afacerilor. Interesele celor doi actori nu sunt, in mod sistematic, opozabile, dar nici nu se identifica.

Contextul economic, politic, social, cultural si istoric diferit a favorizat actiunea unuia sau altuia dintre cei doi actori sau, dimpotriva, a creat premisele pentru conlucrarea acestora.
Astfel, in unele tari, in special in cele anglo-saxone, interventia puteri publice, in actul de normalizare, are o intensitate redusa. Se considera ca alegerile contabile tin de responsabilitatea conducatorilor intreprinderii, cu conditia ca acestea sa respecte principiile contabile general admise.

In alte tari precum Germania si Franta, normele contabile sunt definite de un organism de stat. Statul apare pe scena normalizarii atat in calitate de garant al justitiei cat si de utilizator preferential de informatie financiar-contabila.
Un sistem de normalizare, dominat de un singur actor, prezinta riscul de a fi acuzat de lipsa de obiectivitate, din acest motiv, se constata o tendinta de echilibrare a fortelor, de utilizarea eficienta a capacitatii tuturor celor interesati de informatia financiar-contabila.

In Romania, nucleul normalizarii contabile este reprezentat de intregul dispozitiv legislativ, reglementar si normativ, prezentat in lucrarea "Sistemul contabil al agentilor economici": legea contabilitatii, regulamentul de aplicare a legii, planul de conturi general, normele metodologice de utilizare a conturilor contabile, monografia privind inregistrarea in contabilitate a principalelor operatii economice, nomenclatorul privind modelele registrelor si formulalelor tipizate comune privind activitatea financiara si contabila, normele de utilizare a registrelor de contabilitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.