Normalizarea contabilitatii intreprinderilor

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Facultate

Functiile contabilitatii sunt: functia de inregistrare si prelucrare a datelor, functia de observare si informare, functia de control gestionar, functia juridica sau probanta, functia previzionara.
Functia de inregistrare si prelucrare a datelor consta in consemnarea sistematica a tuturor proceselor si fenomelor economice exprimabile in etalon valoric.Functia de observare si informare, a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Normalizarea contabilitatii intreprinderilor

Functiile contabilitatii sunt: functia de inregistrare si prelucrare a datelor, functia de observare si informare, functia de control gestionar, functia juridica sau probanta, functia previzionara.
Functia de inregistrare si prelucrare a datelor consta in consemnarea sistematica a tuturor proceselor si fenomelor economice exprimabile in etalon valoric.Functia de observare si informare, atat pe plan intern (contabilitatea de gestiune), cat si pentru terti (contabilitate financiara).

Observarea si informarea privesc patrimoniul sau avera intre prinderii, modul de utilizare al resurselor matriale , umane si financiare, cheltuielile efectuate si veniturile obtinute.
Functia de control gestionar semnifica verificarea modului de pastrare si utilizare a mijloacelor materiale si banesti, a gradului de eficienta in exploatarea resurselor, respectarea disciplinei financiare etc. Functia juridica sau probanta are in vedere credibilitatea si relevanta informatiei contabile. Solutionarea unor eventuale litigii, stabilirea raspunderii materiale, pornesc de la premisele realitatii exprimate prin cifrele contabilitatii.

Functia previzionala consta in capacitatea de determinare a tendintelor de evolutie a proceselor si fenomenelor economice, prin luarea in consideratie a informatiilor contabile aferente unei perioade deja incheiata.1. Principiul prudentei - presupune promovarea unei atitudini rezervate, pesimiste din partea investitorilor, atat asupra averii, cat si asupra afacerii. Este interzisa supraevaluarea activelor si a veniturilor, respectiv subevaluarea pasivelor (datoriilor) si a cheltuielilor.

Esenta acestui principiu presupune de asemenea luarea in calcul a eventualelor riscuri, pierderi, deprecieri si cheltuieli imprevizibile (vezi pentru deprecierea reversibila si ireversibila - provizioanele si amortizarile)2. Principiul permanentei metodelor asigura coerenta si compatibilitatea informatiei contabile.Metodele de lucru trebuie sa ramana aceleasi de la un exercitiu la altul 3. Principiul continuitatii porneste de la premise ca firma isi va continua activitatea in viitorul previzibil, fara a intra in starea de lichidare sau de reducere semnificativa a activitatii

4. Principiul independetei exercitiului presupune delimitarea in timp a cheltuielilor si veniturilor pe masura angajarii acestora si a trecerii lor la erezultatul xercitiului la care se refera.exercitiul financiar classic este anul calendaristic.Cheltuielile aferenta exercitiului current se inregistreaza in contabilitatea acestui exercitiu , chiar daca ele vor fi efectiv platite in cursul exercitiilor viitoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.