Normal si anormal in viata psihica

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Absența patologiei este un criteriu negativ necesar, dar insuficient. El impune în domeniul psihologic criterii ale patologicului capabile să fundamenteze legitimitatea măsurilor psihiatrice impuse. În absența alterării obiective a organului sau a funcției, reținem: periculozitatea, suferința, constrângerea, rigiditatea, limitările funcționale, care nu pot fi evaluate riguros decât în raport cu un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Normal si anormal in viata psihica

Absența patologiei este un criteriu negativ necesar, dar insuficient. El impune în domeniul psihologic criterii ale patologicului capabile să fundamenteze legitimitatea măsurilor psihiatrice impuse. În absența alterării obiective a organului sau a funcției, reținem: periculozitatea, suferința, constrângerea, rigiditatea, limitările funcționale, care nu pot fi evaluate riguros decât în raport cu un individ de vârstă, de sex și de cultură identice, care a trăit și trăiește în aceleași condiții.

Insuficiența criteriului de adaptare a condus la ideea de normativitate, definită drept capacitate de a-și stabili norme. Din acest punct de vedere creativitatea este un criteriu de normativitate. Normalitatea se opune patologiei și ambele implică în mod inevitabil referirea la valori .

2.1 Clasificarea comportamentelor normale
Normalitatea prezintă unele caracteristici care însă nu fac distincții nete între sănătatea mentală și boala mentală. Ele reprezintă mai degrabă trăsături pe care le are o persoană normală în mai mare măsură decât un individ care este diagnosticat ca anormal.

2.1.1. Perceperea adecvată a realității.
Indivizii normali sunt cât se poate de realiști în stabilirea reacțiilor și capacităților și în interpretarea a ceea ce se întâmplă în lumea din jurul lor. Ei nu percep greșit în mod consecvent ceea ce fac sau spun alții, nu își exagerează constant capacitățile și nu abordează mai mult decât pot realiza, dar nici nu își subestimează capacitățile și nici nu se retrag din fața sarcinilor dificile.

2.1.2. Aptitudinea de exercita un control voluntar asupra comportamentului.
Indivizii normali se simt destul de încrezători în capacitatea lor de a-și controla comportamentul. Ocazional se pot comporta impulsiv, dar sunt capabili să-și limiteze impulsurile sexuale și agresive când este necesar. Ei pot să nu se conformeze normelor sociale, dar în astfel de împrejurări deciziile lor sunt voluntare și nu rezultatul unor impulsuri incontrolabile.

2.1.3. Autostima și acceptarea propriei persoane.

Persoanele bine adaptate au o idee aproximativă a propriilor valori și se simt acceptate de cei din jurul lor. Ele se simt bine în compania altor oameni și sunt capabile să reacționeze spontan în situații sociale. În același timp, nu se simt obligate să-si supună complet opiniilor grupului. Sentimentele de inutilitate, alienare sau lipsă de acceptare sunt dominante printre indivizii diagnosticați ca anormali.

2.1.4. Aptitudinea de a crea relații pline de afecțiuni.
Indivizii normali sunt capabili să creeze relații strânse și satisfăcătoare cu alte persoane. Ei sunt sensibili la sentimentele altora și nu cer excesiv de mult de la ceilalți pentru satisfacerea propriilor nevoi. Persoanele cu tulburări mentale sunt adesea atât de preocupate de propria protecție încât devin excesiv de centrate asupra propriei persoane. Fiind preocupați de propriile sentimente și năzuințe încât caută afecțiunea, sunt incapabili să o și ofere în schimb. Uneori se tem de intimitate pentru că relațiile lor trecute au avut un efect distructiv.

2.1.5. Productivitatea.
Persoanele bine adaptate sunt capabile să-și canalizeze aptitudinile în activități productive. Ele sunt entuziaste în privința vieții și nu au nevoie să facă eforturi mari pentru a îndeplini sarcinile unei zile. Lipsa cronică de energie și excesiva predispoziție la oboseală sunt adesea simptome ale tensiunii psihice rezultate din problemele nerezolvate.

3. Clasificarea comportamentelor anormale.
O serie largă de comportamente au fost clasificate ca anormale. Unele comportamente anormale sunt acute și trecătoare rezultând din evenimente deosebit de stresante, în timp ce altele sunt cronice și pe durata întregii vieți. Comportamentul fiecărei persoane și problemele sale emoționale sunt unice și nu există doi indivizi care să se comporte exact în calași fel sau care să împărtășească aceeași experiență de viață.

Un sistem bun de clasificare are multe avantaje. Clasificarea tulburărilor mentale folosită de majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății mintale este bazată pe manualul Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, ediția a IV-a (DSM-IV), care corespunde în general cu sistemul internațional formulat de Organizația Mondială a Sănătății.

DSM-IV furnizează o listă extinsă a tulburărilor metale descriind și simptomele care trebuie să fie prezente pentru ca diagnosticul să poată fi aplicat.În mod tradițional nevroza și psihoza denotă categorii de diagnostic majore. Nevrozele au inclus un grup de tulburări caracterizate de anxietate, nefericire și comportament maladaptiv care au fost uneori destul de serioase pentru a necesita spitalizare.

Individul poate să funcționeze în general bine în societate chiar dacă nu la capacitate maximă. Psihozele, în schimb, cuprind tulburări mentale mai grave. Comportamentul individului și procesele de gândire sunt atât de afectate încât persoana pierde contactul cu realitatea, nu poate face față solicitărilor vieții de zi cu zi și necesită spitalizare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.