Nora Iuga -Rimbaud un apelativ amoros

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Facultate

"Sper sa nu gresesc cand recunosc in versurile Norei Iuga o rezonanta din Rimbaud despre care se vorbeste mult si de mult in lumea noastra literara, dar e interesant de observat ca, in afara de cateva momente exceptionale in poezia unui Virgil Teodorescu sau Gellu Naum, nu am intalnit in tara noastra urmele vreunei corespondente rimbaldiene; ma refer mai ales la o inrudire cu spiritul acestui inai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nora Iuga -Rimbaud un apelativ amoros

"Sper sa nu gresesc cand recunosc in versurile Norei Iuga o rezonanta din Rimbaud despre care se vorbeste mult si de mult in lumea noastra literara, dar e interesant de observat ca, in afara de cateva momente exceptionale in poezia unui Virgil Teodorescu sau Gellu Naum, nu am intalnit in tara noastra urmele vreunei corespondente rimbaldiene; ma refer mai ales la o inrudire cu spiritul acestui inaintas al poeziei moderne decat cu tehnica lui poetica".

Asadar nu Rimbaud in sine, ci Rimbaud in raport cu mine. Poate ca oamenii, in general, si cu precadere poetii, inteleg mai greu lucrurile in absolutul lor obiectiv, pana nu si-l acordeaza la fiinta lor devoratoare, ajustandu-l dupa masura subiectivismului lor. De ce m-o fi comparat MRP cu Rimbaud? Dintr-un fel de iubire, fara indoiala, pentru ca poezia naste intotdeauna un fel de iubire. De ce am afirmat si eu, la randul meu, in prefata la antologia lui Aurelian Titu Dumitrescu ca simt in poezia lui un ecou rimbaldian?

Tot dintr-un fel de iubire. Si iata cum Rimbaud devine un fel de apelativ amoros, cum ii spui fiintei iubite, "Steluta mea", "Inimioara mea", "Puiculita mea". Numele poetilor sunt puse adesea in ecuatii dintr-astea mai mult sau mai putin izbutite. Mircea Ivanescu intr-o cronica m-a alaturat Sylviei Plath, altii au alaturat-o pe Angela Marinescu Sylviei Plath; pe noi doua nu ne-a pus nimeni niciodata alaturi. Elle coule, elle coule la maladie d'amour - lantul slabiciunilor.

Am iubit mai presus de orice poetii tineri, poetii care traiesc frenetic, poetii-flacara, poetii-chibrituri, poate de aceea gasesc si azi prin sertare cutii pline de chibrituri arse pe care le pastrez cu sfintenie. Rimbaud e ... ce e Rimbaud? E o respiratie. E un ritm. E un puls. E insasi combustia inegalabila, ireversibila a tineretii. Poate si Radiguet, poate Modigliani, poate Gerard Philippe, poate Mozart ... poate Daniel Turcea, dar el, cand a intrat in Epifanie nu mai avea simturi, nu mai avea nervi - se afla deja in marile spatii ale heliului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.