Nopti la Serampore - Mircea Eliade

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.34

nivel: Liceu

Mircea Eliade ( 1907-1986 ) a fost cel mai mare om de cultura român din veacul al XX-lea și, deopotrivă, un mare scriitor, compatibil cu A.Gide, A.Malraux, A Camus, E.Ionesco si cu alte spirite de excepție ale vremii sale.
Nuvela intitulată "Nopți la Serampore" se încadreaza in proza fantastică a lui Mircea Eliade și apare in 1940, intr-o plachetă, alătur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nopti la Serampore - Mircea Eliade

Mircea Eliade ( 1907-1986 ) a fost cel mai mare om de cultura român din veacul al XX-lea și, deopotrivă, un mare scriitor, compatibil cu A.Gide, A.Malraux, A Camus, E.Ionesco si cu alte spirite de excepție ale vremii sale.
Nuvela intitulată "Nopți la Serampore" se încadreaza in proza fantastică a lui Mircea Eliade și apare in 1940, intr-o plachetă, alături de nuvela "Secretul doctorului Honigberger".

Tema operei "Nopți la Serampore" o constituie o experientă existențială neobișnuită, pe care o trăise naratorul atunci când era tânăr - și anume ieșirea din timpul și din spațiul real.
Relatarea se face la persoana I, narațiunea desfășurându-se la nivelul a trei timpuri: prezentul ( în care naratorul își amintește această întamplare ), trecutul apropiat ( în care s-a petrecut ciudata lui aventură ), și trecutul îndepartat ( timp în care a intrat, fără voie, tânărul european aflat in India).
Prezentului îi aparține prima propoziție a textului - mărturisire nostalgică a omului matur care reeditează mitul eternei reîntoarceri în vremea celor dintîi experiențe inițiatice: ,,Nici o data n-am sa uit nopțile petrecute cu Bogdanof si Van Manen, înî mprejurimile Calcuttei, la Serampore si Titagarh".

Confesiunea explică și titlul nuvelei: nopțile petrecute la Sermapore, constituie un timp mitic și magic, în care , într-un spațiu încărcat de sacralitate, naratorul trăiește o hierofanie±.
Conținutul nuvelei ar putea fi povestit astfel:
Pe vremea când se afla la studii in India, povestitorul ( ,, un foarte taânăr învățăcel" în cultura si misterele acestei țări ) se împrietenise cu alți doi europeni: Bogdanof ( un rus, orientalist celebru ) și Van Manen ( un olandez care stătea aici de mulți ani, bibliotecar al Societații asiatice din Bengal ).

Ultimul le-a sugerat celorlalți să meargă împreună la Serampore, în apropiere de Calcutta, unde un prieten al său ( pe nume Budge ) avea o casă veche. Așa începe minunatul timp petrecut în lungi discuții pe teme religioase, magice sau oculte.
Într-o noapte, cei trei europeni pornesc spre Calcutta, într-o mașina condusă de șoferul gazdei.
La un moment dat, toți trei trăiesc o senzație stranie, având impresia că s-au rătăcit, deși drumul spre ținta lor era unul singur.

Tocmai când naratorul încerca să recunoască locurile prin care treceau, liniștea nopții este sfâșiată de țipătul înspăimântător al unei femei care cerea ajutor, strigând că moare, ca și când ar fi fost înjunghiată.
Înfiorați de zguduitoarea chemare, europenii au sărit din mașina, încercând să găsească, în interiorul pădurii bengaleze, ființa aflată în primejdie. Orice căutare este însa zadarnică, după o vreme, cei trei dându-și seama că în codru nu se afla nici o ființa omenească; mai mult decât atât, fiecare dintre ei trăiau niște senzații ciudate ( ,, aveam necontenit senzația că visez și că nu mă pot trezi din vis " ) ca și când pădurea ar fi exercitat asupra lor efecte magice.

Obosiți și crezând ca au avut halucinații, cei trei se întorc în șosea, dar nu mai găsesc nici mașina dar nici pe șoferul pe care-l striga zadarnic. Se hotărăsc atunci să meargă pe jos spre Serampore, dar aventura lor inițiatică nu se sfârșise încă: în aceeași clipă, părându-li-se că zăresc lumina unui felinar care se afundă în junglă, cei trei pornesc în direcția ei, dar pierd imediat înșelătoarea iluzie. Cu toate acestea, atrași parcă de o chemare mai puternică decât ei, cei trei bărbați își continuă drumul ( tot mai greu prin desișul padurii ). Strădania le este răsplătită atunci când ajung la margine, în preajma unei case parcă din alt veac; în mod curios însă, în fața casei erau mai multe vetre de jăratec, dar nici un om.

Primiți de un bătrân ciudat, europenii sunt conduși la stăpânul așezrii ( Nilamvara Disa ), ,, un bărbat între doua vârste, cu o figura foarte palidă, cu privirile înțepenite"; întreaga lui înfățișare, mișcările dictate parcă de o forță nevăzuta și fiorul care-i scutura trupul, la răstimpuri, accentuează stranietatea acestei întâmplări. Mai mult încă, deși Nilamvara i-a anunțat, de trei ori, că li se pregătesc camerele pentru odihnă, nimeni și nimic nu se mișca în această casă ciudată.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.