Noi sinteze iraniene

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Este important sa nu pierdem din vedere legatura fundamentala dintre toate aceste forme religioase. Varietatea expresiilor se explica prin deosebirea dintre scopurile urmarite. Ar fi zadarnic, de exemplu, sa cautam elementele ideologiei regale in manifestarile curente ale religiei populare sau in speculatiile teologice. O trasatura comuna a tuturor acestor creatii este faptul ca, prelungind concep[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noi sinteze iraniene

Este important sa nu pierdem din vedere legatura fundamentala dintre toate aceste forme religioase. Varietatea expresiilor se explica prin deosebirea dintre scopurile urmarite. Ar fi zadarnic, de exemplu, sa cautam elementele ideologiei regale in manifestarile curente ale religiei populare sau in speculatiile teologice. O trasatura comuna a tuturor acestor creatii este faptul ca, prelungind conceptiile mai vechi, uneori arhaice, ele raman "deschise", in sensul ca continua sa se dezvolte in secolele urmatoare.

Oracolele lui Hystaspe reiau motive eshatologice clasice, probabil de origine indo-iraniana (scurtareaA©anului, decaderea universala, batalia finala etc.), ce vor fi elaborate in apocalipsele in limba pehlevi ale epocii sasanide, in primul rand in Bahman Yast. Pe de alta parte, Oracolele isi intemeiaza profetiile lor pe baza unei cronologii eshatologice de 7 000 de ani, fiecare mie de ani fiind dominata de o planeta, ceea ce arata influenta babiloniana (cf. seria bine cunoscuta: sapte planete, sapte metale, sapte culori etc.). Dar interpretarea acestei scheme cronologice este iraniana: in timpul primelor sase milenii, Dumnezeu si Spiritul Raului se bat pentru suprematie;

Raul pare victorios; Dumnezeu il trimite pe zeul solar Mithra (= Apollon, Helios), care domina mileniul al saptelea; la sfarsitul acestei ultime perioade, puterea planetelor inceteaza si un foc universal regenereaza lumea3. Or, aceste mitocronologii cu semnificatie eshatologica vor cunoaste o mare popularitate in lumea occidentala la inceputul erei crestine. Speranta eshatologica se lasa descifrata, de asemenea, in traditiile privind nasterea unui Rege-Mantuitor, asimilat cu Mithra, Conceptia traditionala despre Regele Divin si cosmocrator, mijlocitor intre oameni si zei, se imbogateste cu noi semnificatii soteriologice; proces usor de inteles intr-o epoca dominata de asteptarea Mantuitorului.

Biografia fabuloasa a lui Mithradate Eupator ilustreaza admirabil aceasta nadejde eshatologica: nasterea sa este vestita de o cometa; un fulger coboara asupra pruncului nou-nascut, dar nu lasa decat o mica cicatrice; educatia viitorului rege constituie un lung sir de incercari initiatice; in timpul incoronarii sale, Mithradate, ca si atatia alti regi, este socotit ca o incarnare a lui Mithra4. Un scenariu mesianic asemanator da chip legendei crestine a Nasterii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.