Noi abordari metodologice in aplicarea principiului comunicativ-functional in predarea limbii si literaturii romane

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.70

nivel: Liceu

In acest sens, curriculum-ul de limba si literatura romana pentru clasele V-VIII propune o mutatie fundamentala la nivelul studierii limbii si literaturii. In locul compartimentarii artificiale a disciplinei ,, limba si literatura", se propune un nou model, cel ,, comunicativ-functional" , adecvat nu numai specificului acestui obiect de studiu,ci si modalitatilor propriu-zise de structurare a comp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noi abordari metodologice in aplicarea principiului comunicativ-functional in predarea limbii si literaturii romane

In acest sens, curriculum-ul de limba si literatura romana pentru clasele V-VIII propune o mutatie fundamentala la nivelul studierii limbii si literaturii. In locul compartimentarii artificiale a disciplinei ,, limba si literatura", se propune un nou model, cel ,, comunicativ-functional" , adecvat nu numai specificului acestui obiect de studiu,ci si modalitatilor propriu-zise de structurare a competentei de comunicare a elevilor. In mod concret, acest model presupune dezvoltarea integrata a capacitatilor de receptare si exprimare orala, respectiv de receptare a mesajului scris si de exprimare scrisa.

De altfel, comunicarea se constituie prin fuziunea celor patru capacitati mentionate anterior. In mod concret, dezvoltarea competentelor de comunicare mentionate se realizeaza prin familiarizarea elevilor cu situatii diverse de comunicare orala si scrisa, cu texte literare si non-literare adecvate varstei scolare.In scoala, predarea- invatarea, va urmari ,, limba in functiune" , in variantele ei orala si scrisa, normata si literara, iar nu ,,limba ca sistem abstract".

In cadrul abordarii comunicativ- functionale, limbajul nu mai este vazut ca un obiect de studiu in sine, izolat de modurile si registrele in care functioneaza, ci ca instrument prin care fiintele umane intra in relatie unele cu altele. Scopul acestor interrelatii variaza de la intentia de a transmite informatie, la cea de a influenta comportamentul celuilalt sau de a exprima sentimente si opinii proprii. Studiul vizeaza deci intelegerea modului in care limbajul functioneaza in intregul sau, precum si formarea unor capacitati de a-l transforma in instrument eficient de comunicare.

De aici si tipologia larga a discursului oral si scris, extinsa dincolo de sfera descriptivului si narativului, inspre informational, explicativ, injonctiv si argumentativ. Si de aici diversitatea situatiilor de comunicare ce depasesc adesea spatiul stramt al scolii si contureaza contexte autentice,,non-didactice""de exemplu: interviuri luate parintilor, scrisori adresate unor editori, rezumate redactate, scrierea unui ghid al localitatii, editarea unei reviste a clasei, etc. In acelasi timp insa, pentru a fi un instrument suficient de comunicare, limbajul trebuie cunoscut ca un sistem de legi proprii, iar aceasta cunoastere este conditia obligatorie a corectitudinii si fluentei comunicarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.