Noastre is a doua jumatate a veacului al XVI-lea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Legaturile principatului muntean, desigur, sint mult mai rare si putin importante. Cind si cind vine din Polonia cite un trimis care vizite -si Tara Romaneasca; ici, colo se mai intilneste cite un act care arata existe de relatiuni cu acele parti. Pentru curiozitatea lucrului infatisez scrisos pasaport data lui Nicolae Brzeski, care a jucat un rol important in legat -cu terile noastre prin aceea c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noastre is a doua jumatate a veacului al XVI-lea

Legaturile principatului muntean, desigur, sint mult mai rare si putin importante. Cind si cind vine din Polonia cite un trimis care vizite -si Tara Romaneasca; ici, colo se mai intilneste cite un act care arata existe de relatiuni cu acele parti. Pentru curiozitatea lucrului infatisez scrisos pasaport data lui Nicolae Brzeski, care a jucat un rol important in legat -cu terile noastre prin aceea ca a dat o traducere in limba polona, cu oarec •explicatii asupra boierilor si rosturilor terii, a vechii cronici slavone a prii patului: vestita "Cronica moldo-polona", tiparita de Hasdeu si pe urma loan Bogdan1.
Iata pasaportul:

"Io, Petru Voevod" -- era Petru Schiopul --, "din mila lui Dumne domn a toata Tara Ungrovlahiei, scriu Domnia Mea cinstitului si buni prieten si prea-iubitului parinte, marelui Zecmot August, mare crai les si litvan si mazur" -- Mazuria sau Mazovia facea parte din deosebitele si ale regelui polon -- "si peste alte teri si partile lor de sus, multa sanatat dragoste trimetem Craii Tale, si cu aceasta dam stire Craiei Tale ca a v< un poclisar (adeca ambasador) al Mariei Tale craiesti, cneazul Necula, d< cinstita Poarta domneasca a cinstitului Imparat la

Domnia Mea, si ne-a tit de viata si prietenia si dragostea pe care o are Craia Ta catre noi, si a ce de la noi oameni sa-1 duca la Stefan Craiul" -- era pe vremea aceasta Ste Bathory, domnul Ardealului, considerat ca succesor al regilor unguresti "si Domnia Mea i-am dat lui oameni sa-1 duca" -- acestia se numeau mai ziu mehmendari--."Si, fiindca a intrebat Craia Ta pentru mintuirea ne tra, sa stie Craia Ta ca noi cu ajutorul lui Dumnezeu sintem in viata si natosi, si sa dea Dumnezeu ca si Craia Ta sa fie sanatoasa si Dumnezeu a inmulteasca zilele si anii Craii Tale".

Aceasta este traducerea in romaneste, pentru ca actele de stat se al tuiau in limba slavona: limba romaneasca nu juca decit rolul de a da anuir interpretatii. Cind si cind la margenea documentului slavon cuvinte roman>> se amestecau in textul slavon. In romaneste se scriau insa scrisori particule si avem una inca de la 1521, pe vremea lui Neagoe Basarab, vestita scriso a lui Neacsu Lupa catre brasoveni. in afara de aceasta se scriau in romane minute de tratate si instructii pentru ambasadori.

Pentru vremea lui Ste cel Mare stim ca tratatul de pace cu regele loan Albert a fost redactai romaneste, si slavoneste, si latineste. in sfirsit, pe vremea lui Petru Sei pul sint o sumedenie de acte romanesti: insemnari de ale domnului, contrac instructii, scrisori particulare, pastrate, printr-un hazard fericit al istor prin prezenta lui ca fugar in Innsbruck si Bozen. Pe urma, pentru epoca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.