Noaptea generalului - lovitura de stat din 2-14 septembrie 1940

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.18

nivel: Liceu

Pe plan intern am vazut, inclusiv in acest studiu, felul in care a fost slabit statul si cum natiunea s-a desolidarizat de el, abandonindu-1 coruptiei si privindu-1 tot mai mult ca pe o organizatie de institutii subordonate intereselor unui grup privat. Pe linia acestui orizont, strabatut deja, de la 3 septembrie 1939, de fulgerele celui de-al doilea razboi mondial, natiunea romana isi pierduse un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noaptea generalului - lovitura de stat din 2-14 septembrie 1940

Pe plan intern am vazut, inclusiv in acest studiu, felul in care a fost slabit statul si cum natiunea s-a desolidarizat de el, abandonindu-1 coruptiei si privindu-1 tot mai mult ca pe o organizatie de institutii subordonate intereselor unui grup privat. Pe linia acestui orizont, strabatut deja, de la 3 septembrie 1939, de fulgerele celui de-al doilea razboi mondial, natiunea romana isi pierduse unitatea de actiune cu care realizase in 1918 Marea Unire. Raminea in sufletul fiecarui individ sentimentul unitatii nationale, viu, dar imposibil de transformat din nou intr-o forma de lupta, din cauza ca acum se aflau la conducere un rege si o camarila corupte.

Pentru salvarea neamului era nevoie de un lider care sa propuna lupta. Cu toate ca se afirma, nu lipsit de un anumit temei, ca Ion Antonescu a ajuns conducatorul statului datorita conjuncturii, vazut si de neam ca o solutie salvatoare pentru oprirea dezastrului tarii, noi am avut atunci doi luptatori: Ion Antonescu si luliu Maniu. Subordonati aceluiasi proiect ideal, cei doi oameni politici romani au ales cai diferite de a-1 indeplini. Daca, in cazul lui luliu Maniu, pozitia politica este usor de explicat, aparitia lui Ion Antonescu la conducerea statului nu se sprijina decit pe un singur argument: ca era cel mai capabil general.

Acest argument este, in realitate, discutabil, nu numai din considerente profesionale, ci si pentru motivul ca este sarac. Ion Antonescu a ajuns la putere mai degraba din postura de om politic, decit din pozitia de general al Armatei romane. Cariera politica a lui Ion Antonescu In memoriile sale, Constantin Argetoianu il numeste pe Ion Antonescu "omul lui Titulescu", pentru perioada primului deceniu si jumatate al Romaniei Mari. Fara indoiala ca, din calitatea de atasat militar la Paris (1922) si la Londra si Bruxelles (1923-1926), Antonescu a lucrat oficial cu Nicolae Titulescu, in acel interval de timp -- ministru plenipotentiar la Londra si apoi delegat permanent la Societatea Natiunilor.

Sunt ani in care colonelul Ion Antonescu isi formeaza o opinie asupra democratiilor occidentale si, mai ales, se lasa cucerit de forta economica, politica si militara a acestora. Absolvent al cursului de contraiformafii militare de la Versailles, pregatirea sa informativa a fost consolidata in timpul razboiului balcanic, al primului razboi mondial, precum si postbelic de experienta sa de comandant, Ion Antonescu a fost familiarizat atit cu secretele operative, militare, cit si cu mersul subteran al politicii europene. Aici, el a facut, probabil, un cuplu ideal cu Titulescu, atit la Londra, cit si la Bruxelles. De aceea prezentarea sa drept un general cazon, rigid si dur nu atinge decit un aspect al comportamentului sau complex.

Prezenta sa surprinzatoare in conciliabule politice alaturi de Titulescu, la fel ca si chemarea de la post din 1926, sub banuiala ca este implicat in manevrele revenirii lui Carol Caraiman in tara, arata ca Ion Antonescu intrase intr-un anumit siaj politic, astfel ca numirea sa ca subsef al Marelui Stat-Major al Armatei din decembrie 1933, luna asasinarii lui Duca, nu pare deloc intimplatoare. Tot astfel ne explicam si atitudinea lui contrarianta fata de asasinarea lui I.G. Duca -- asa cum am aratat intr-un capitol precedent -- si participarea la o intrevedere secreta impreuna cu Titulescu, Armand Calinescu si Eugen Cristescu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.