Noapte de sarbatoare de Cesare Pavese - recenzie

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.07

nivel: Liceu

Referat despre Noapte de sarbatoare de Cesare Pavese
Cesare Pavese a fost contemporan cu un mare scriitor roman:Marin Preda. Opera acestuia Viata ca o prada reprezinta tema cartii lui Pavese. Cititorul descopra ca viata in viziunea lui Pavese nu e un basm cu printi si printese ci mai degraba un loc al confruntarilor morale si o continua lupta pentru supravietuire.In nicio povestire nu a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noapte de sarbatoare de Cesare Pavese - recenzie

Referat despre Noapte de sarbatoare de Cesare Pavese
Cesare Pavese a fost contemporan cu un mare scriitor roman:Marin Preda. Opera acestuia Viata ca o prada reprezinta tema cartii lui Pavese. Cititorul descopra ca viata in viziunea lui Pavese nu e un basm cu printi si printese ci mai degraba un loc al confruntarilor morale si o continua lupta pentru supravietuire.In nicio povestire nu avem parte de un final fericit. Intamplarile sunt prezentate printr-un realism dur, total.

Temele povestirilor sunt diversificate. Realitatea mitica din opera lui Pavese este copilaria, varsta de aur a fiintei, in care experientele sunt traite intens, spontan fara sa fie analizate.Copilul aboleste timpul fizic, ignorand moartea in timp ce adultul se loveste mereu de acest prag.

In “Lanul de grau” se infrunta doua mentalitati:cea a tatalui, care nu poate renunta la viata de la tara, semanandu-si in fata casei de la oras un lan de grau si cea a fiicei sale Amalia, careia ii e rusine de lanul de grau din fata casei, nepermitandu-le colegilor de servici sa vina in vizita. Dar destinul ei de oraseanca este trist. Va fi inselata in asteptarile ei tocmai de tanarul ciclist care i se paruse a fi demn de dragostea ei.

In alta povestire “Lanul de porumb”, lanul este simbolul care ne ingaduie sa avem acces la realitatea mitica, sa ne bucuram de acel spatiu afectiv, la care adultul are acces numai daca trairea este autentica.”In spatele lanului de porumb era cerul liber. Eu eram departe de toate lanurile de porumb si de toate cerurile libere”, sugerand ca lanul este un loc al evadarii, al libertatii.

Povestirea “Noapte de sarbatoare” este un imn inchinat omului care traieste impacat cu soarta, atent sa nu tradeze marile ritmuri ale naturii. Adolescentul lui Pavese este surprins maturizandu-se in timpul primei iubiri, indurerat ca femeia iubita nu-i impartaseste iubirea si refugiindu-se mai apoi pe coline in singuratate. Iubirea este prezentata ca o traire fizica “o gingasie carnala”, un sentiment superficial si de cele mai multe ori este negata.

Titlurile sunt ca o antiteza a continutului si induc in eroare citittorul. Spre exemplu titlul “Familia” da impresia de unitate, integritate dar in continut este prezentat un barbat solitar care-si petrece timpul singur si nu reuseste sa-si gasesca jumatatea. Alt titlu “Vara” ne-ar duce cu gandul la caldura soarelui ce se manifesta si in sufletele oamenilor, la bucurie, relaxare cand, de fapt, in povestire este vorba de un tanar ce colinda solitar pe strazile pustii, incercand sa gasesca o piata unde timpul s-a oprit iar acasa gaseste camera goala.

Cartea merita citita pentru ca prezinta copilaria, aceasta varsta minunata prin care toti am trecut, in care copilul iubeste pentru prima oara in taina ca in povestirea “Prima iubire”, incearca sa dezlege tainele misterioase ale naturii ca in povestirea “Numele”, a fost tentat de marea aventura ca in povestirea “Marea”, a stat treaz in toate noptile de sarbatoare , prin jocul lui a incercat sa gasesca solutia opririi timpului.Pavese este singurul scriitor al secolulul XX care a simtit ca aceasta realitate mitica a copilariei nu trebuie lasata sa moara.

Personal, cartea mi s-a parut foarte interesanta, pentru ca abordeaza intr-un mod realist viata; Autorul face o comparatie intre copil si adult, intre viata la tara si cea la oras aratand ca fericirea e ceva relativ care dureaza putin, prezinta casatoria ca o pierdere de timp iar iubirea nu e sentimentul inaltator ci mai degraba un sentiment trecator, lucru pe care nu l-am mai intalnit la autorii interbelici. Din aceasta privinta cartea a adus ceva diferit fata de ceea ce am citit pana acum si m-a impresionat mult. Cu siguranta as reciti-o.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.