Noapte de decemvrie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.34

nivel: Liceu

Calatoria prin pustiul incins releva greutati nebanuite, demonstrand ca emirul/geniul este un ales, o fiinta neobisnuita care infrunta dogoarea, setea si moartea, pentru a ajunge la idealul sau:
"Nici urma de ierburi, nici pomi, nici izvoare...

Si el nainteaza sub flacari de soare...
in ochi o naluca de sange - in gat
Un chin fara margini de sete-arzatoare... DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Noapte de decemvrie

Calatoria prin pustiul incins releva greutati nebanuite, demonstrand ca emirul/geniul este un ales, o fiinta neobisnuita care infrunta dogoarea, setea si moartea, pentru a ajunge la idealul sau:
"Nici urma de ierburi, nici pomi, nici izvoare...

Si el nainteaza sub flacari de soare...
in ochi o naluca de sange - in gat
Un chin fara margini de sete-arzatoare...
Nisip, si deasupra, cer rosu - s-atat -"

Rand pe rand, caii, oamenii si camilele mor, lasandu-1 pe Aii singur sub cerul de foc. O singura data, el are iluzia Mekai si alearga spre ea, dar totul se pierde in departari, in mirajul "apei mortilor".
Sfarsitul emirului este simbolic: el moare "sub jarul pusAZtiei", in timp ce drumetul pocit intra pe poarta cetatii.

Ipostaza ideala a geniului macedonskian intruneste trasaAZturile indragostitului de absolut: acesta este un om superior, mereu statornic in aspiratia sa singulara, cu atat mai frumoasa, cu cat este mai greu de atins.Este mai putin important ca drumetul cel pocit intra pe poarta Mekai, intrucat drumul sau labirintic nu-i releva nici o calitate, mentinandu-1 in uraciunea lui marunta.

In final, cel care va ajunge la "Meka cereasca", la "Meka cea mare", va fi tot geniul."Noaptea de decemvrie" este, in esenta, un poem romantic. Astfel, motivul literar al nefericirii poetului, destinul geniului, personajul damnat, cadrul nocturn, metamorfoza, antiAZtezele etc. incadreaza opera pe care o discutam in curentul romantic.

in acelasi timp, repetarea unor versuri sau fragmente de vers si alternarea refrenelor ca si structura muzicala a unor versuri sunt trasaturi ale simbolismului.Tot aici, imaginea pietrelor pretioase si revarsarea de metale rare constituie o trasatura aparnasianismului:

"Si el e emirul, si are-n tezaur,
Movile inalte de-argint si de aur,
Si jaruri de pietre cu flacari de sori".
In concluzie: poemul "Noaptea de decemvrie" de Al. Macedonski, este o lucrare romantica, in care apar si elemente simboliste si chiar parnasiene.Pin valoarea si profunzimea sa, poemul mentionat a fost comparat cu "Luceafarul" lui Eminescu; marele Calinescu il considera "capodopera lui Macedonski, poemul delirant al mirajului".

Semnificatia simbolurilor:In poemul "Noaptea de decemvrie" pot fi intalnite mai multe semnificatii simbolice:Emirul din Bagdad il simbolizeaza pe omul superior chemat de Idee. El este un pelerin spre Absolut, maret prin statornicia credintei in ideal.Emirul poate fi comparat cu printul din Levant (din balada "Mistretul cu colti de argint" de St. A. Doinas); amandoi au un ideal neobisnuit, amandoi traiesc o drama in cautarea absoAZlutului, amandoi mor ucisi chiar de idealul pe care l-au dorit cu atata ardoare.

Meka simbolizeaza chiar idealul omului superior. "CeAZtatea prea sfanta" inconjurata de ziduri albe, constituie, in terAZmenii lui Mircea Eliade, un "Centru al lumii" si un spatiu sacru, simbol deopotriva cosmologic si paradisiac.Fascinanta prin frumusete, Meka mai poate reprezenta taraAZmul pur al Ideii (in sensul dat de filosoful Platon), adica AbsoAZlutul. Aici, geniul isi poate realiza menirea (de a atinge Absolutul) si de aici deriva puternica ei atractie ca o chemare a originilor.

In termenii lui C. Noica, Meka este o "ar fi sa fie", posibiliAZtate care nu va fi atinsa, pentru ca realizarea ei ar contrazice destinul indragostitului de ideal; episodul in care cetatea se doAZvedeste a fi un miraj se inscrie in acelasi destin, conform caruia, pe masura ce cautatorul se apropie, idealul se indeparteaza.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.