Nikolai Vasilievici Gogol

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.96

nivel: Facultate

Neincetatele esecuri l-au coplesit pe Gogol. Chiar din prima scrisoare pe care o scrie din Petersburg mamei sale (3 ianuarie 1829) razbate dezamagirea ; el se plinge ca-L "apasa uritul", ca e silit sa stea degeaba de aproape o saptamina. Insuccesele il fac sa primeasca "cu indiferenta or-ice". Scrisorile de re-comandatie cu care venise la Petersburg nu i-au servit la nimic, Gogol nu a izbutit sa-s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nikolai Vasilievici Gogol

Neincetatele esecuri l-au coplesit pe Gogol. Chiar din prima scrisoare pe care o scrie din Petersburg mamei sale (3 ianuarie 1829) razbate dezamagirea ; el se plinge ca-L "apasa uritul", ca e silit sa stea degeaba de aproape o saptamina. Insuccesele il fac sa primeasca "cu indiferenta or-ice". Scrisorile de re-comandatie cu care venise la Petersburg nu i-au servit la nimic, Gogol nu a izbutit sa-si gaseasca o slujba. Scumpetea vietii din capitala depasea modestele posibilitati ale tinarului.

Aceasta explica de ce in aceeasi scrisoare el se plinge ca : "... Petersburgul mi s-a parut cu totul altfel de cum mi-i inchipuiam ; il credeam mult mai frumos, mai plin de maretie, dar ceea ce unii au scornit despre Petersburg si raspindesc pe seama lui sint de-a dreptul minciuni. Ca sa-ti poti duce zilele de azi pe miine, adica sa maninci o data pe zi ciorba de varza si casa, costa mult mai scump decit ti-ai putea inchipui... Toate acestea ma determina sa traiesc ca intr-un pustiu ; ma vad nevoit sa renunt la cea mai mare placere a mea -- aceea de a ma duce la teatru..."

Gogol sufera o amara dezamagire si pe tarim literar. Sperantele pe care si le pusese in poemul "Hans Kuchelgarten" au fost inselate. Publicat in 1829 sub pseudonimul "V. Alov", poemul nu s-a bucurat de succes si a fost intimpinat cu recenzii ironice. Ranit in mindria sa de scriitor, Gogol re-tiage din librarii aproape toate exemplarele si le distruge.
Abatut si descurajat de aceste insuccese, scriitorul hotaraste pe neasteptate sa paraseasca Rusia. Dar el nu zaboveste mult timp in strainatate: Abia ajuns la Lubeck in Germania, el se si inapoiaza in patrie.

Nici incercarea de a intra in teatru n-a fost incununata de succes ; autenticul talent de actor realist al lui Gogol era strain de maniera conventionala de joc pe care o pretindeau directiile teatrelor.
La sfirsitul anului 1829 Gogol izbuteste in sfirsit sa capete un post neinsemnat de functionar la Departamentul domeniilor statului si al edificiilor publice. El nu ramine insa mult timp in acest post si in aprilie 1830 capata o alta slujba, de copist, la Departamentul domeniilor. Iata ce s-a ales din visurile tinarului Gogol de a ocupa o slujba de inalta insemnatate in stat I

Situatia lui materiala nu era nici ea imbucura' toare. Dupa moartea tatalui sau, veniturile familiei se micsorasera simtitor. Mosia fusese ipotecata. Mama lui Gogol, Maria Ivanovna, reusea din ce in ce mai greu sa-si intretina fiul si s-o scoata Ia capat cu gospodaria.
Gogol indura in acesti ani lipsurile si mizeria pe care le indurau Ia Petersburg majoritatea functionarilor a caror situatie nu era asigurata de pe o zi pe alta. "Cu gerul m-am obisnuit putin -- scria el cu o trista ironie mamei sale la 2 aprilie 1830 -- caci toata iarna am dus-o in mantaua de vara".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.