Nicosia

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.61

nivel: Gimnaziu

Nicosia este capitala Ciprului.

Situată pe râul Pedieos, Nicosia este centrul unui sector admnistrativ, şi în prezent este singura capitală divizată din lume, partea nordică (turcească) şi partea sudică (grecească) fiind despărţite de o "Linie Verde", o zonă demilitarizată menţinută de ONU. Oraşul este u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nicosia

Nicosia este capitala Ciprului.

Situată pe râul Pedieos, Nicosia este centrul unui sector admnistrativ, şi în prezent este singura capitală divizată din lume, partea nordică (turcească) şi partea sudică (grecească) fiind despărţite de o "Linie Verde", o zonă demilitarizată menţinută de ONU. Oraşul este un centru comercial, care produce textile, piele, ceramică, plastic şi alte produse. Mine de cupru se află în apropiere.

Cunoscut sub numele de Ledra sau Ledrae în antichitate, oraşul devine scaunul regilor Ciprului în 1192. În 1489 a intrat sub autoritatea Veneţiei şi a fost ocupată de turci în 1571. Nicosia a fost scena unor violenţe extreme înainte de dobândirea independenţei, urmând ca după invazia turcească din 1974, o parte din sectorul nordic să fie izolată printr-o graniţă şi să se transforme într-o zonă tampon a Naţiunilor Unite.

CELE MAI IMPORTANTE MONUMENTE de istorie şi arhitectură ale Nicosiei se află în oraşul vechi, între Pereţii veneţieni. Zona pietonală a oraşului o formează străduţele înguste, unde sunt concentrate magazine, restaurante şi cafenele.

Pereţii veneţieni au fost ridicaţi la sfârşitul domniei veneţienilor, între 1567-1570, după proiectul arhitectului Giulio Savorgnano. Valurile de pământ se acopereau cu piatră, 11 bastioane trebuind să uşureze apărarea pereţilor oraşului, care atingeau lungimea de cinci metri. Pentru accesul în oraş au fost construite trei porţi: Famagusta, Paphos şi Kirinei.Pereţii, care au primit mai târziu denumirea de veneţieni, n-au avut de suferit. Până în prezent s-a păstrat şi Poarta Famagusta. La momentul actual, Pereţii veneţieni sunt dotaţi cu trecători pentru transport.

Poarta Famagusta este cunoscută şi ca Poarta Giuliano. De aici îşi începeau drumul cei care plecau spre Famagusta şi Larnaka. Proiectul de restaurare a porţii s-a învrednicit de Premiul internaţional „Europa Nostra”. Astăzi, în interiorul porţii au loc expoziţii şi serate muzicale.

Parcul municipal se întinde într-un semicerc verde în partea exterioară a Pereţilor veneţieni, acolo unde, cândva, a fost şanţul de apărare a cetăţii. Un loc plăcut pentru plimbări sunt insuliţele verzi din chiar centrul oraşului.

Laiki Geitonia („cartierul alăturat”) este un cartier al oraşului vechi, care a fost restaurat cu multă dragoste şi acurateţe. Casele cu o arhitectură tradiţională, din calcar (piatră de var), cu balcoane şi obloane la ferestre, formează străduţe înguste


Strada Lidras este prevăzută numai pentru pietoni. Se întinde de la Pereţii veneţieni spre centrul oraşului. Este una dintre principalele străzi comerciale ale Nicosiei, deşi n-a avut întotdeauna această destinaţie. Englezii au numit-o cândva „mila (= unitate de măsură) morţii”, deoarece în perioada luptei ciprioţilor pentru independenţă aici au căzut mulţi soldaţi englezi. Este imposibil s-o traversezi pe toată lungimea, pentru că, aproape de centru, este situat un post al armatei, după care urmează o zonă-tampon şi, mai departe, poziţiile armatei turceşti,

Chrisaliniotissa” (situată la câteva sute de metri spre nord de Poarta Famagusta) este o biserică bizantină străveche, construită în 1450, la porunca Elenei Paleolog, soţia unuia dintre reprezentanţii dinastiei Luzinienilor. Este dotată cu o impresionantă colecţie de icoane bizantine.

Moscheea Omeriyeh este ridicată pe locul fostei biserici augustine, la porunca lui Mustafa-paşa, care a condus, în 1570, armata Imperiului otoman ce a năvălit asupra Ciprului. Mustafa-paşa considera că anume aici a fost înhumat proorocul Omar, care a şi dat numele acestei moschei.

Biserica Trypiotis a fost construită în 1695 în stil franco-bizantin. Este renumită datorită iconostasului care se deosebeşte de altele prin lăţimea pe care o are, dar şi prin icoanele argintate.

Biserica Faneromeni a fost ridicată în 1872. Aici, într-un mausoleu de marmoră, în partea de est a clădirii, se păstrează osemintele unor preoţi ciprioţi, executaţi de către turci în 1821.

Palatul arhiepiscopului. Construcţia acestui palat cu trei niveluri, în stil neobizantin, a fost finisată în 1960. Aici este reşedinţa celei mai înalte feţe bisericeşti din Cipru - arhiepiscopul. În faţa palatului se înalţă monumentul arhiepiscopului Macarios al III-lea, primul preşedinte al Ciprului independent. De asemenea, pe teritoriul arhiepiscopatului se află Catedrala Sf. Ioan, Muzeul bizantin, Muzeul de Artă Naţională şi Galeria de artă.

Catedrala Agios Ioannis a fost construită în 1662 pe locul mănăstirii benedicţilor. Sf. Ioan era numit ucenicul cel mai iubit al lui Christos. Lăcaşul sfânt este renumit datorită frescelor care datează din secolul al VIII-lea şi redau momentul găsirii moaştelor Sf. Varnava, fondatorul Bisericii cipriote independente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.