Nicolae Rotaru - Rechizitoriul aversiunii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Facultate

O tentativa de a urma filologia (impotriva interdictiei sefilor militari, care vedeau aceasta facultate drept incompatibila cu cariera mea de ofiter) m-a pus din nou fata in fata cu maestrul spleen-ului, revenindu-mi, la examen, sa analizez (in franceza) vestitul poem Albatrosul. Mult timp m-a obsedat identificarea poetului (care ma credeam!) cu un "print al vastei zari" pe care, "Jos pe pamant si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nicolae Rotaru - Rechizitoriul aversiunii

O tentativa de a urma filologia (impotriva interdictiei sefilor militari, care vedeau aceasta facultate drept incompatibila cu cariera mea de ofiter) m-a pus din nou fata in fata cu maestrul spleen-ului, revenindu-mi, la examen, sa analizez (in franceza) vestitul poem Albatrosul. Mult timp m-a obsedat identificarea poetului (care ma credeam!) cu un "print al vastei zari" pe care, "Jos pe pamant si printre batjocuri si ocari/Aripile-i imense l-impiedica sa mearga", potrivit echivalentelor traducatorului Al. Philippide.

Pentru mine, bizarul si nonconformistul Baudelaire este un fel de Oscar Wilde sau Byron francez. Spiritul de revolta si solitudinea autoasumata, presiunile sataniste si complacerea intr-un proces de constiinta a raului, preocuparea (estetica) pentru lumea grotesca si travaliul (poetic) pentru umanizarea naturii maladive m-au atras si mi-au conturat o anume damnare, un refugiu spiritual imitativ, o efervescenta diabolica estompata, dar remanenta.

Poate c-ar fi trebuit sa vizitez Franta, sa vad Parisul, pentru a-l merita pe Baudelaire drept model, pentru a ma simti, ca poet, ocrotit de umbra falniciei sale. Dar, stiindu-i, cat de cat, limba, am parcurs Tableaux parisiens, i-am savurat Le vin, am tras in piept aroma poemelor celebre din Les Fleures du mal, am rezonat citind Spleen et ideal, incercand sa-i inteleg Revolte si sa-i accept La mort. Adica, am reusit sa parcurg cele sase cicluri ale drumurilor existentei umane muzical-magice si sa constat apoi ca acest fapt m-a ajutat (m-a invatat cum) ca evadez de sub tutela romantica.

Asa cum Baudelaire insusi a fost ajutat de "simfonia in alb major" a lui Gautier sau de "voluptatea" acelui "copil al secolului" care a fost Sainte-Beuve sa nu mai semene nici cu sine.Controversele si negarea contemporanilor au facut din Baudelaire, pentru lirica universala, ceea ce au facut convivii din universalul si genialul Van Gogh pentru lumea cromatica.Asemenea pulsiuni existentiale, pentru artisti, reprezinta izvorul creator de frumuseti si eternitati spirituale.

Atitudinea, comportamentul si transfigurarile creatoare ale unor asemenea artisti magnetizeaza, molipsesc, domina si predomina, umbresc ocrotitor sau distructiv destinul celor ce au ales optiunea admiratiei, cum s-a-ntamplat cu mine, cel dedat la "razvratiri" lirico-ludice made in Charles Baudelaire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.