Nicolae Paulescu

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.80

nivel: Facultate

A lucrat in spitalele din Paris, mai intai ca extern (1891-1894), apoi ca intern (1894-1897) si ca medic secundar la spitalul Notre Dame du Perpetuel-Secours (1897-1900). In anii 1897-1898 a urmat si cursurile de chimie biologica si fiziologie generala la Facultatea de Stiinte din Paris, obtinand in 1899 titlul de Doctor in Stiinte cu lucrarile "Cercetari experimentale asupra modificarilor ritmulu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nicolae Paulescu

A lucrat in spitalele din Paris, mai intai ca extern (1891-1894), apoi ca intern (1894-1897) si ca medic secundar la spitalul Notre Dame du Perpetuel-Secours (1897-1900). In anii 1897-1898 a urmat si cursurile de chimie biologica si fiziologie generala la Facultatea de Stiinte din Paris, obtinand in 1899 titlul de Doctor in Stiinte cu lucrarile "Cercetari experimentale asupra modificarilor ritmului miscarilor respiratorii si cardiace sub influenta diverselor pozitii ale corpului" si "Cauzele determinante si mecanismul mortii rapide consecutiva trecerii de la pozitia orizontala la cea verticala".

In anul 1901, obtine la Universitatea din Paris al doilea doctorat in stiinte cu dizertatia "Etude comparative de l'action des chlorures alcalines sur la matiere vivante" ("Studiu comparativ asupra actiunii clorurilor alcaline asupra materiei vii").
In anul 1900 se reintoarce in tara si este numit profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicina si Director al Clinicii de Medicina interna de la spitalul St. Vincent de Paul din Bucuresti.

Nicolae Paulescu a desfasurat o remarcabila activitate de cercetare stiintifica in domeniul fiziologiei, privind in special metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului in asimilitia nutritiva, coagularea sangelui, mecanismul mortii subite s.a. In 1906 a elaborat o metoda originala de extirpare a hipofizei la caine pe cale trans-temporala, care ulterior va fi aplicata in chirurgia hipofizei la om. Se cunoaste mai putin astazi faptul ca Nicolae Paulescu era creationist.

In sesiunea din 23 iulie 1921 a Societatii de Biologie, Nicolae Paulescu prezinta in patru comunicari rezultatele cercetarilor sale privind actiunea extractului pancreatic in cazurile de diabet. Aceste comunicari au fost publicate in "Comptes rendues des seances de la Societe de Biologie et de ses filiales", 1921, vol. LXXXV. no. 27, Paris, Ed. Masson et Comp. Paulescu publica descoperirea principiului activ antidiabetic din pancreas, pe care il denumeste pancreina, si in revista de specialitate din Belgia,

"Archives Internationales de Physiologie", vol. XVII, intr-un articol care a aparut la 31 august 1921, sub titlul: "Recherches sur le role du pancreas dans l'assimilation nutritive". Desi aceste publicatii au precedat cu 8-10 luni enuntarea de catre Fr. Grant Banting si Ch.Herbert Best din Toronto (Canada) a descoperirii insulinei (noua denumire data principiului activ din pancreas), Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina din anul 1923 a fost acordat cercetatorilor canadieni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.