Nicolae Milescu Spatarul

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Liceu

La 17 ani il gasim gramatic la curtea domnitorului Gheorghe Stefan, in Moldova. In 1655 il insoteste pe Gheorghe Stefan in Tara Romaneasca, descoperind, in trecere pe la Manastirea Neamt, importante documente legate de domnia lui Alexandru cel Bun. In 1659, noul domn moldovean, Gheorghe Ghica, ii acorda rangul de spatar. In acelasi an, la 20 noiembrie, il urmeaza pe Gheorghe Ghica in Tara Romaneas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nicolae Milescu Spatarul

La 17 ani il gasim gramatic la curtea domnitorului Gheorghe Stefan, in Moldova. In 1655 il insoteste pe Gheorghe Stefan in Tara Romaneasca, descoperind, in trecere pe la Manastirea Neamt, importante documente legate de domnia lui Alexandru cel Bun. In 1659, noul domn moldovean, Gheorghe Ghica, ii acorda rangul de spatar. In acelasi an, la 20 noiembrie, il urmeaza pe Gheorghe Ghica in Tara Romaneasca (acesta venind la domnie ca urmas al lui Mihnea al-II-lea.) Aici este numit mare spatar.

In 1660 Nicolae Milescu trece in Moldova unde domnea Stefanita Lupu. Dupa unele marturisiri reiese ca in acest an a fost pedepsit, pentru uneltire impotriva domniei, cu taierea nasului.
La 10 ianuarie 1661 termina de tradus din greceste Catehismul ortodox al patriarhului Afanasie al Alexandriei, "Carte cu multe intrebari, foarte de folos, pentru multe treburi ale credintei noastre", in care afirma originea latina a crestinismului la noi si latinitatea limbii romane. In 1664, aflat la Constantinipol, traduce din "elineste" folosind, se pare, si vechi versuri slavone, "Vechiul Testament" si scrierea filosofica "Despre singurul tiitoru gand" (Tratatul despre ratiunea dominanta) in 1671, ianuarie.

Aceasta data il gaseste pe Nicolae Milescu la Constantinopol. Este recomandat tarului Alexei Mihailovici de Mitropolitul Dosoftei al Ierusalimului ca bun teolog si poligot. Este primit la curtea tarului, la Departamentul solilor, ca interpret de greaca, latina si romana. In 1672, Nicolae Milescu scrie din porunca tarului un "Aritmologhion" in limba slavona si o "povestire despre Sibile" (Cartea Sibilelor).
Dar faima lui europeana i-a venit de la misiunea incredintata in 1675 de tarul Alexei

Mihailovici de a conduce o importanta solie in China, soldata pe plan diplomatic, literar si stiintific cu trei scrieri de o exceptionala insemnatate in cadrul cel mai larg al contactelor dintre Europa si Asia: "Cartea in care e descrisa calatoria prin Siberia, din orasul Tobolsc pana la hotarul Chinei", "Raportul soliei in China" si "Descrierea Chinei", care au atras atentia nu numai autoritatilor, savantilor si literatilor rusi, ci si a lumii stiintifice europene. De altfel aceste lucrari il aseaza pe Nicolae Milescu intre marii etnografi ai lumii si intre pionierii sinologiei.
Opera lui nu este numai jurnalul plin de peripetii al unei ambasade trimise in misiune diplomatica in China, ci este in acelasi timp o carte moderna de explorare stiintifica a unor tinuturi pana atunci mai putin cunoscute europenilor .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.