Nicolae Luchian

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.81

nivel: Liceu

Plecat in Franta sa studieze pictura , frecventeaza spectacolele pariziene de teatru si opera si ia lectii de arta dramatica. Mai tarziu face studii de muzica in Italia. Dupa 1842 , intors la Iasi , Nicolae Luchian joaca atat in reprezentatiile trupei moldovenesti , cat si in spectacolele unor trupe straine , in special franceze. Discipol si emul al lui Matei Millo , continua sa joace sub indrumar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nicolae Luchian

Plecat in Franta sa studieze pictura , frecventeaza spectacolele pariziene de teatru si opera si ia lectii de arta dramatica. Mai tarziu face studii de muzica in Italia. Dupa 1842 , intors la Iasi , Nicolae Luchian joaca atat in reprezentatiile trupei moldovenesti , cat si in spectacolele unor trupe straine , in special franceze. Discipol si emul al lui Matei Millo , continua sa joace sub indrumarea acestuia la Teatrul cel Mare de la Copou (1846 - -1852). Dupa plecarea lui Matei Millo din Iasi , in stagiunea 1852 - 1853 , conduce impreuna cu tragedianul Ioan Poni trupa moldoveneasca din Copou.

Recunoscut ca figura centrala a teatrului iesean , el este promotorul unui stil comic original , care continua traditia inaugurata pe scena ieseana de Matei Millo. In perioada 1855 - 1858 , Nicolae Luchian conduce trupa moldoveneasca spre noi glorii. Desi din 1858 pana in 1865 nu mai functioneaza ca director , Nicolae Luchian este actorul care dicteaza in teatrul iesean repertoriul , distributiile si jocul scenic. In anii urmatori , cu intermitente a fost directorul si animatorul Teatrului cel Mare de la Copou. Pe scena ieseana a detinut un loc de frunte vreme de mai multe decenii si prin valoarea lui si-a inscris numele intre fruntasii teatrului romanesc.

A creat un repertoriu bogat de roluri in comedia autohtona si straina , traducand si adaptand o serie de comedii bulevardiere frantuzesti. Actor comic cu un fizic favorabil , a interpretat cu mult umor mai ales roluri din repertoriul pieselor lui Vasile Alecsandri (Chirita in Iasi , Chirita in provincie s.a.) , pe care le-a popularizat prin numeroase turnee peste granita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.