Nicolae Balcescu 1819-1853

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Facultate

In octombrie 1840 Nicolae Balcescu este arestat sub acuzatia de complot impotriva domnitorului Alexandru Ioan Ghica ,alaturi de Paris Dumitru Filipescu , Eftimie Murgu si altii . Judecarea acestora s-a facut cu dovezi false si uzand de mijloace infame . Rolul lui Balcescu in acest complot nu a fost unul principal .El primeste doar 3 ani de inchisoare , din cauza ca era minor ( certificatul sau de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nicolae Balcescu 1819-1853

In octombrie 1840 Nicolae Balcescu este arestat sub acuzatia de complot impotriva domnitorului Alexandru Ioan Ghica ,alaturi de Paris Dumitru Filipescu , Eftimie Murgu si altii . Judecarea acestora s-a facut cu dovezi false si uzand de mijloace infame . Rolul lui Balcescu in acest complot nu a fost unul principal .El primeste doar 3 ani de inchisoare , din cauza ca era minor ( certificatul sau de nastere era gresit ,data nasterii fiind 1821, in loc de 1819 ) . Pedeapsa va fi ispasita la Margineni ,unde sanatatea sa va fi afectata de conditiile din inchisoare .

In anul 1843 este eliberat ,tot in acest an Balcescu infiinteaza impreuna cu Ghica si Tell societatea ''Fratia'' , o societate secreta cu program revolutionar acoperita de societati literare .In 1844 debuteaza in literatura cu opera 'Puterea armata si arta militara de la intemeierea principatului Roman pana acum' ,care a avut un mare succes . In paralel cu activitatea literara ,Balcescu face calatorii in Moldova si Transilvania , in scopul unor schimburi de idei cu revolutionarii de acolo .In 1845 este ales secretar la Asociatia Literara a Tinerilor Bucuresteni .In anul 1846 ,de frica unui conflict cu autoritatile din cauza articolelor sale in revista 'Magazin' ,pleaca in Europa .

Balcescu strabate Europa si se stabileste la Paris in 1846 unde infiinteaza 'Societatea Studentilor Romani' .Tot acum si aici apare ideea scrierii unei monografii a lui Mihai Viteazu ,motivand astfel aspiratiile revolutionarilor din acea vreme .In 1847 ,la indemnul medicilor pleaca in Italia urmand sa revina inapoi in Franta odata cu izbucnirea revolutiei din 1848 ( el ii trimite lui Vasile Alecsandri o bucata de catifea din tronul regelui Ludovik Philip ) .In acesta situatie el convoaca la 20 martie o adunare a moldo-romanilor in care se hotaraste intoarcerea acestora acasa si declansarea revolutiei in Principatelor Romane .

Desi Balcescu a dorit izbucnirea revolutiei cat mai repede ,respectiv 11 aprilie ,el a fost combatut de fratii Bratianu ,care au dorit asteptarea consimtamantului lui Lamartin .Este autorul articolului 13 prin care se dorea dezrobirea si improprietarirea taranilor .In timpul celor 3 luni de putere ,Balcescu ,devine ministru de Externe apoi secretar ,insa nu reuseste sa-si impuna punctele de vedere .El va sustine votul universal ,va infiinta comisia pentru propaganda ,dupa model francez si ziarul zilnic 'Nationalul' .

Dupa infrangerea revolutiei ,Balcescu ca mai toti conducatorii revolutiei ,se va refugia in dtrainatate .Balcescu se va duce in Transilvania pentru a urmari revolutia Transilvana la fata locului .
Spre sfarsitul lui 1848 , merge la Constantinopol ,unde constata ca idealurile revolutiei esuasera . El organizeaza impreuna cu Ion Ghica o legiune de voluntari romani ,care sa lupte alaturi de trupele maghiare de eliberare . El ajunge cu legiunea in Medahia , insa maghiarii sunt suspiciosi iar revolutia lor este infranta inainte sa intervina si legiunea romana .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.