Nici nu-i pasa - Tudor Arghezi

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.41

nivel: Gimnaziu

Poezia „Nici nu-i pasă” de Tudor Arghezi este o operă lirică.
Opera lirică este opera în care poetul, în ipostaza de eu liric își transmite în mod direct sentimentele, gândurile, ideile, cu ajutorul imaginilor artistice și al figurilor de stil.

La nivel lexical, eul liric își face simțită prezența prin mărci-lexico gramaticale ale eului liric: verbe și forme prono[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nici nu-i pasa - Tudor Arghezi

Poezia „Nici nu-i pasă” de Tudor Arghezi este o operă lirică.
Opera lirică este opera în care poetul, în ipostaza de eu liric își transmite în mod direct sentimentele, gândurile, ideile, cu ajutorul imaginilor artistice și al figurilor de stil.

La nivel lexical, eul liric își face simțită prezența prin mărci-lexico gramaticale ale eului liric: verbe și forme pronominale de pers.I și a II-a: „te-”, ”ai oprit”, „ai mutat”, ”cântă”, ”să aud”, ”tu”, -mi”, „spune”, ”n-am văzut”, ”ești”, ”nu poci”, ”mă”, ”apropii”, ”joci”, ”nu știi”, ”-ți”.
Titlul, o structură verbală, la persoana a III-a, ilustează poziția de observator a eului liric vizavi de aspectul prezentat, orientând discursul liric.

Titlul se constituie într-un element de recurență, fiind reluat, ușor modificat, în finalul poeziei: ”Nici nu-ți pasă”.
Poezia poate fi încadrată în marea temă argheziană a ”boabei și a fărâmei”, inspirată din universul mic. De asemenea, este evidentă intenția ludică a eului liric.

Discursul liric are în centru imaginea păsării, care se conturează cu ajutorul unor imagini vizuale precum: ”cioc vioi și ochi zglobii”, ”așa pasăre bălțată”, ”atâta catifea”, ”pasăre frumoasă”. La acestea se adaugă imagini dinamice: „Te-ai oprit într-un cais”, ”Te-ai mutat din dud în dud”.

Strofa a șasea surprinde prin intermediul unor structuri antitetice două ipostaze ale păsării: „Între pomii din grădină/ Ești acasă, dar streină”. Indicele spațial „acasă” sugerează plasarea păsării într-un spațiu cunoscut, care ar trebui să-i fie familiar, însă continuarea „dar streină” vine să contrazică afirmația de mai devreme, putând sugera că pasărea nu s-a acomodat încă cu noul spațiu, deși locul ei ar trebui să fie acolo sau nu este suficient de cunoscută, de apreciată.

Pe parcursul poeziei, eul liric își exprimă admirația pentru pasăre. Sintagma ”păsările fermecate”, în care este inclusă și pasărea căreia eul liric îi adresează o interogație retorică, conferă acesteia un nou atribut: măiastră, vrăjită.
Pasărea mai poate fi un simbol pentru creația artistică, pentru artă. Astfel, harul acesteia, cel de a cânta, ne sugerează capacitata, talentul creatorului de a realiza o operă de artă. Versul ”Ești acasă, dar streină” ne poate sugera, tot din acest punct de vedere, calitatea operei artistice de a ne părea familiară, dar și inedită.

Ca figuri de stil se remarcă interogațiile retorice, specifice acestui text care este conceput ca o adresare directă către pasăre, repetiție „din dud în dud” (o plasare spațială), epitete: ”păsările fermecate”,”cioc vioi”,”ochi zglobii”.
Finalul ”Nici nu-ți pasă” are caracter constatativ, sugerând atitudinea păsării. Frumusețea păsării „fermecate”poate sugera și gratuitatea actului artistic.

Poezia este structurată în opt distihuri, cu rima împerecheată și măsura versurilor de 7-8 silabe.
La nivel lexical, se observă prezența cuvintelor populare, arhaice sau regionale: „har”, ”bălțată”, ”streină”,”nu poci”.
Deoarece poetul, în ipostază de eu liric își transmite în mod direct sentimentele de admirație față de pasărea-simbol al creației artistice, apelând la figuri de stil și imagini artistice, poezia „Nici nu-i pasă” este o operă lirică.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.