Nici comunism, nici consumism, ci performanta

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.58

nivel: Liceu

Tu calatoreai putin si visai cam mult, compensatoriu. Ei pot calatori, unii o si fac, purtind insa un vis recurent si ai zice universal: cit mai multi bani! Cit de multi, indraznesti sa-i intrebi. Ii descumpanesti, nu-ti raspund, dar stiu ca asta vor. Vor invariabil, masini si vile neaparat cu piscina. Daca se intimpla sa nu-ti fi cumparat masina, si lor astfel de detalii nu le scapa, te intrea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nici comunism, nici consumism, ci performanta

Tu calatoreai putin si visai cam mult, compensatoriu. Ei pot calatori, unii o si fac, purtind insa un vis recurent si ai zice universal: cit mai multi bani! Cit de multi, indraznesti sa-i intrebi. Ii descumpanesti, nu-ti raspund, dar stiu ca asta vor. Vor invariabil, masini si vile neaparat cu piscina. Daca se intimpla sa nu-ti fi cumparat masina, si lor astfel de detalii nu le scapa, te intreaba retoric: dar nu va doriti?!

(Noi vorbim de trebuinte, de nevoi, de motivatie). Sa spui ca nu-ti doresti masina este pentru ei culmea ipocriziei. Trebuie sa fii ori ipocrit ori dus. Si te simti dator sa insailezi o explicatie desi nu priveste pe nimeni de ce alegi tu transportul in comun. In excursii, cer, mirabil, sa-i duci in muzee, accepta chiar si manastirile. In locul lor vede aparatul foto digital. Hulpav, acesta inhata sute de ipostaze ale locurilor prin care trec...Va sa zica ne desparte tehnica? Sa fi avut dreptate irationalistul (de) Bergson cind pretindea ca tehnica este cea care face mutatii in om ?!

Lumea ta era o lume a interdictiilor. Profesorii ar fi trebuit sa fie uneltele. Unii, cei fara discernamint, care vedeau in invatamintul ideologic o scara spre virful cariereri, erau parca demonizati: bolboroseau fraze stufoase si fara logica rupte din te miri ce plenara sau congres, te amenintau in caz ca te vor vedea la biserca( dupa ce formulau in prealabil interdictia: Nu aveti voie sa mergeti la biserica!), te pedepseau (te dadeau afara de la ora) in caz ca-ti lipsea cordeluta aceea alba ori vreun element din uniforma unica, te obligau sa aduci borcane si sticle, te criticau in caz ca erai neindeminatic in culegerea porumbului si ramineai codas ori in caz ca nu dovedeai maiestrie in aranjarea rondului de flori din parcul scolii.

Munca voluntara numai voluntara nu era! Mai mincai si bataie daca erai de nedresat. Altii, admirabili, iti descopereau cum se defriseaza drumul libertatii: iti imprumutau carti, unele interzise! acceptau discutii pe marginea lor, respingeau limba de lemn a invatamintului ideologic, treceau cu vederea micul artificiu de personalizare a uniformei scolare (o camasa roz, de exemplu, in locul acceptatului alb-albastru ori o curea in loc de cordon), te luau in excursii.

Te duceau si la "Cintarea Romaniei", chipurile montaje literar-artistice, dar inteligenti, selectau strofe de care nici acum nu te-ai rusina. comunism predomina griul nivelarii: toti acelasi tip de masina, acelasi tip de apartament, aceeasi uniforma, acelasi frig, acelasi intuneric, acelasi salam (sa nu discutam despre soia), aceeasi ciocolata, acelasi manual, acelasi salariu, aceeasi emisiune, aceeasi limba, aceeasi seringa, acelasi ziar, acelasi partid, acelasi conducator ales si reales, aceeasi scoala, acelasi spital.

Proprietatea privata era pe cale de disparitie. Sa-ti personalizezi viata era o aventura, si ca orice aventura presupunea riscuri mari, cel mai adesea, riscul excluderii. Plateai de n-aveai copii, plateai de n-aveai sot si aveai copil, plateai de indrazneai sa ai vreo legatura cu lumea de afara. Platile se percepeau diferit dar in toate cazurile usturator. Lipsea culoarea si scandalul lumii de azi. Lumea aceea isi hranea dezechilibrul prin lipsa cum lumea de azi si-l hraneste prin excese.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.