Nichita Stanescu - universul poetic

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.87

nivel: Liceu

In poezia "Cantec": "Du-ma, fericire, in sus si izbeste-mi / Tampla de stele, pana cand / Lumea mea prelunga si in nesfarsire / Se face coloana sau altceva / Mult mai inalt si mult mai curand.", starea de iubire e starea din afara incertitudinii, este "cantecul de izbanda a sunetului si a luminii". Iubirea este o stare lirica complexa, este o iesire din somn, motivul fundamental fiind cel al rasar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nichita Stanescu - universul poetic

In poezia "Cantec": "Du-ma, fericire, in sus si izbeste-mi / Tampla de stele, pana cand / Lumea mea prelunga si in nesfarsire / Se face coloana sau altceva / Mult mai inalt si mult mai curand.", starea de iubire e starea din afara incertitudinii, este "cantecul de izbanda a sunetului si a luminii". Iubirea este o stare lirica complexa, este o iesire din somn, motivul fundamental fiind cel al rasaritului: "Soarele salta din lucruri strigand / Clatina muchiile surde si grave." ("O calatorie in zori").

A doua etapa - Lirica necuvintelor, maturitatii creatoare incepe cu volumul "Dreptul la timp". Vizionalismul lui Nichita Stanescu se abstractizeaza, viziunea asupra spatiului si timpului se schimba.
Poemul "Enghidu" este un poem despre moarte. Pierzandu-si prietenul Enghidu, uriasul Ghilgames descopera sentimentul mortii, necunoscut pana atunci. Poetul, din perspectiva abstracta a durerii da o definitie afectiva a timpului: "trecerea durerii in trecerile timpului". Timpul este o absenta care creaza si o creatie care nu se poate numi: "Ceea ce nu e, fara de margini este / Pretutindenea calatoreste, pete mari intalnind / Carora Timp le spun / [...] / Ceea ce nu e, fara Timp este, ca amintirea / E asemenea vazului mainilor / Asemenea / Auzului ochilor".

Miturile nu apar doar cu sensurile lor initiale, cu sunt un pretext pentru a transmite o stare lirica complexa. In poemul "Enghidu" este un pretext pentru a comunica durerea generata de scurgerea ireversibila a timpului, scurgere care inseamna moarte.In poemul "Catre Galateea", poetul reinvie mitul Galateei, care este atat opera cat si femeia neinduratoare. Creatorul modern cere indurarea de a fi de la cea creata de el.Volumul "11 Elegii" este considerat cea mai buna carte a lui Nichita Stanescu. Poetul dezvolta un numar de raporturi care delimiteaza poezia si existenta poetului.

Punctul de plecare este criza de natura existentiala pe care poetul incearca sa o depaseasca prin meditatie. Stilul acestor poezii este solemn si ermetic, ex. "Elegia intaia": "Totul este inversul totului / Spune Nu doar acela / Care il stie pe Da / Insa el care stie totul / La Nu si la Da are foile rupte" (Nu poti nega ceva ce nu cunosti; pe masura ce cunosti mai mult esti mai constient de relativitatea lucrurilor sale).

De fapt, elegiile sunt "definitii" filosofico-lirice ale unor concepte fundamentale ale existentei poetului. In elegii tema este suferinta de diviziune, tanjirea dupa unitate: "Durere a ruperii in doua a lumii / Ca sa-mi patrunda prin ochii, doi / Durere a ruperii in doua a sunetelor / Lumii, / Ca sa-mi loveasca timpanele, doua" ("Elegia 4"). Refacerea unitatii primordiale nu este posibila pana cand poetul nu va sti limba ierbii, a samburilor, a stelelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.