Nichelul

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.60

nivel: Liceu

Cea mai importanta utilizare a nichelului este productia aliajelor, indeosebi a otelurilor inoxidabile, multe monede fiind facute dintr-un aliaj de cupru-nichel(spre exemplu aproape toate monedele britanice sunt confectionate din aliaje care contin nichel in urmatoarele proportii: 1 lira - 5,5%; 50 pence , 10 pence, 5 pence - 25%, 20 pence - 16%).

Nichelul pur este folosit drept ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nichelul

Cea mai importanta utilizare a nichelului este productia aliajelor, indeosebi a otelurilor inoxidabile, multe monede fiind facute dintr-un aliaj de cupru-nichel(spre exemplu aproape toate monedele britanice sunt confectionate din aliaje care contin nichel in urmatoarele proportii: 1 lira - 5,5%; 50 pence , 10 pence, 5 pence - 25%, 20 pence - 16%).

Nichelul pur este folosit drept catalizator, usurand anumite reactii chimice fara ca el insusi sa sufere vreo transformare permanenta. Nichelul pur se aplica , uneori, pe cale electrica, pe fier si alama, pentru a le da un invelis anticoroziv.

Nichelul este folosit si pentru confectionarea bateriilor, baterii nichel-cadmiu, aceste tipuri de baterii fiind reincarcabile.De asemenea este folosit in sticlarit, acesta dand o culoare verzuie sticlei.

Rolul biologic
Oamenii pot fi expusi la nichel prin respirarea aerului, bautul apei, alimentatie sau fumatul tigarilor. Contactul pielii cu solul sau apa contaminate cu nichel poate, de asemenea, sa conduca la expunerea la nichel. In cantitati mici nichelul este esential, dar cand asimilarea este prea mare poate produce afectiuni ale sanatatii.

Hrana contine, in mod normal, mici cantitati de nichel. Este cunoscut ca ciocolata si grasimile contin cantitati mari de nichel. Nivelul nichelului asimilat atinge cote inalte cand oamenii consuma mari cantitati de legume din soluri poluate. Este cunoscut faptul ca plantele acumuleaza nichelul iar ca rezultat asimilarea nichelului din legume este ridicata. Contin nichel, dar in cantitati inca neprecizate, fructe si legume cum ar fi: caisele, cartofii, ceapa, fasolea uscata si fasolea verde, graul nedecorticat, morcovii, orezul, rosiile, spanacul, strugurii, varza etc. Prin intermediul plamanilor fumatorii asimileaza o cantitate mare de nichel. Nichelul poate fi gasit si in detergenti.

O asimilare a unei cantitati prea mari de nichel are urmatoarele consecinte:
- Sanse mai mari de dezvoltare a cancerului la plamani, cancer nazal, cancer la laringe si cancer la prostata
- Rau si ameteala dupa expunerea la gaze de nichel
- Embolii la plamani
- Incapacitati respiratorii
- Defecte din nastere
- Astma si bronsite cronice
- Reactii alergice ca de exemplu mancarimi ale pielii, in principal de la bijuterii si monede
- Dereglari ale inimii

Fumul de nichel este un iritant respirator si poate produce pneumonie. Expunerea la nichel si derivatii lui poate conduce, la organismele sensibile, la dezvoltarea dermatitelor cunoscute ca "mancarimi de nichel". Primul simtom de obicei este mancarimea, care are loc pana la 7 zile dupa ce eruptiile pielii au loc. Prima eruptie a pielii este eritematoasa, sau foliculara, si poate fi urmata de ulceratii ale pielii.

Sensibilitatea la nichel, odata capatata, persista definitiv.
Nichelul si alti compusi ai lui au fost listati ca fiind cu adevarat responsabili de generarea cancerului. Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat compusii nichelului ca apartinand grupei 1 (sunt destule dovezi de cancerigenitate la oameni) si nichelul in grupa 2B (agenti care sunt posibili cancerigeni pentru oameni.Cu toate acestea nichelul este un microelement care stimuleaza functiile ficatului si ale pancreasului, fiind indicat indeosebi in diabetul zaharat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.