Nevoile fundamentale - Virginia Henderson

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 5.47

nivel:

1.A respira
a.Aspectul bio-fiziologic al acestei nevoi se manifestă în respirația pulmonară și tisulară;
b.Dimensiunea psiho-socio-culturală. este influențată de următorii factori: emoții, furia, frica, exercițiile fizice, fumat. Aceste nevoi prezintă particularități funcție de vârstă, antrenarnent, starea de sănătate etc.

2.A bea și mânca
a.Dimensiunea bio-fizi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nevoile fundamentale - Virginia Henderson

1.A respira
a.Aspectul bio-fiziologic al acestei nevoi se manifestă în respirația pulmonară și tisulară;
b.Dimensiunea psiho-socio-culturală. este influențată de următorii factori: emoții, furia, frica, exercițiile fizice, fumat. Aceste nevoi prezintă particularități funcție de vârstă, antrenarnent, starea de sănătate etc.

2.A bea și mânca
a.Dimensiunea bio-fiziologică i-nteresează ritualul mâncatului (ducerea alimentelor la gură, masticația, deglutiția), digestia, necesarul de calorii;
b.Dimensiunea psiho-socio-culturală se manifestă în obiceiurile legate de rasă, religie, naționalitate, cultură. Aceste nevoi se modifică odată cu etapele vieții:


3.A elimina: această nevoie cuprinde eliminarea renală, intestinală, respiratorie, cutanată.
a.Aspectul bio-fiziologic variază mult cu vârsta și starea de sănătate și este în același timp mecanic, chimic, hormonal, nervos;
b.Dimensiunile psiho-socio-culturale sunt numeroase. Emoțiile de orice fel modifică frecvența urinară, calitatea și cantitatea scaunelor, transpirația etc.

4.A te mișca, a te mentine într-o bună postură
a.Aspectul bio-fiziologic diferă funcție de vârstă, starea de sănătate, antrenament. Sistemul muscular, scheletic, cardiovascular, nervos, influențează mișcarea și adaptarea cu evitarea anumitor posturi.

b.Din punct de vedere psiho-socio-cultural mișcarea și poziția corpului reflectă conștient sau inconștient starea de spirit a individului. Mișcarea este influențată și de nivelul cultural. Aceasta influențează mersul, gesturile, mimica etc. Probleme de sănătate pot duce la modificări în domeniul motricității.

5.A dormi și a te odihni
a.Din punct de vedere biologic și fiziologic, somnul sau odihna variază cu vârsta și starea de sănătate. Calitatea somnului, ca și repaosul mintal și fizic influențează sistemele cardio vascular, digestiv, neuro-muscular. O persoană privată de sornn manifestă tulburari fizice și psihice.
b.Psiho-socio-cultural somnul și repaosul sunt afectate de emoții și obligații sociale (muncă). Există persoane care uzează de droguri pentru a rămâne treji sau pentru a dormi.

6.A se îmbrăca și a se dezbrăca
a.Bio-fiziologic, activitățile cotidiene necesare independenței în acest domeniu cer o anumită capacitate neuro-musculară, aceste nevoi fiind diferite, funcție de vârsta, starea de sănătate.

b.Psiho-socio-cultural se manifestă prin afirmarea personalității și a sexualității în alegerea veșmintelor, anumite grupuri socio-culturale și religioase au exigențe particulare: voal, turban etc.

7.A mentine temperatura corpului în limita normale
a.Componenta bio-fiziologică este cea mai importantă. Odată cu înaintarea în vârstă temperatura corpului este mai influențată de cea a mediului înconjurător. Temperatura corpului depinde de îmbrăcăminte, hidratarea organismului, controlul hipotalamic.
b.Componenta psihică este influențată de emoții, anxietate, acestea crescând temperatura corpului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.