Nevoile elevului in raport cu familia scoala si societatea in Republica Moldova

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Nevoile elevului in raport cu familia scoala si societatea in Republica Moldova
Care este de fatul scopul suprem al școlii? De a crea persoane competente, persoane realizate în timp, persoane deschise, comunicabile, empatice și de ce nu bogate?
Paradoxul primordial în această situație nu este altul decât raportul dintre cerere și ofertă. Pe de o parte, școala și societ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nevoile elevului in raport cu familia scoala si societatea in Republica Moldova

Referat despre Nevoile elevului in raport cu familia scoala si societatea in Republica Moldova
Care este de fatul scopul suprem al școlii? De a crea persoane competente, persoane realizate în timp, persoane deschise, comunicabile, empatice și de ce nu bogate?
Paradoxul primordial în această situație nu este altul decât raportul dintre cerere și ofertă. Pe de o parte, școala și societatea împreună îți cer o anumită etichetă, iar pe de altă parte nu-ți oferă o alternativă pentru a putea răspunde acestor standarde. În acest context s-a creat conceptul de elev- codaș, elev-mediocru, elev-premiant, elev-olimpic fără a întreba vre-odată de ce un elev este codaș, iar unul este premiant, indiferent de indecele de inteligență si nivel de educatie.

Din perspectva socio-psiho-pedagocică, copilul ajungând în mediul școlar, vine deja cu un bagaj de experiența și investiții din mediul familial si din mediul său de apartenență, precum ”gașcă”. Astfel, ne dăm bine seama, că acest elev, vine și cu un set de nevoi mai mult sau mai puțin satisfăcute.

În acest context, din prisma studiului realizat, în care tind să abordez, tema nevoilor elevilor, aflați la vărsta tranziției adolescente, teoria prin care pun în evidență ierarhia nevoilor raportate la elevi și în același timp la adolescenți este teoria ierarhiei nevoilor lui Abraham Maslow .

Ierarhizate în forma piramidală, nevoile umane și respectiv nevoile elevilor din perspectiva teoriei ierarhiei nevoilor lui Maslow sunt următoarele:

1.Nevoi fiziologice
- nevoile de bază ale copiilor vs ale elevilor, adesea nu au fost satisfăcute în mediile de apartenență și care ulterior s-au transformat în factori negativi ce contribuie la lipsa interesului de a investi în mediul școlar. Prin experiența nefastă a traumei prin care poate trece copilul/elevul din mediul din care provine, nevoile nesatisfăcute au rămas aceleași, fiind amplificate pe fondul traumelor fiziologice și psiho-somatice la care au fost expuși. În acest mod, se pot ajunge la diferite situații discrepante dintre elev-profesor, elev-elev, elev-părinte si părinte-părinte.

2.Nevoi de securitate
- Din aceeași perspectivă a nesatisfacerii nevoii de securitate, elevul se inhiba, devine introvers, ajungand de foarte multe ori să evadeze din lumea reala, spre o lume imaginara, care ii ofera mai mult confort si mai multa securitate. In situatia in care, nevoia lui de securitate nu este alimentata in permanenta cu stimuli pozitivi din partea familiei, colegilor de scoala, profesorilor, elevul riposteaza adesori agresiv. In acest caz, chiar daca nevoile biologice au fost satisfacute, elevii devin preocupati de satisfacearea nevoii de securitate, care prin intermediul unei traume a fost neutralizata sau inhibata.

3.Nevoi de apartenență
– De obicei, in urma lipsei de sustinere a elevilor de catre parintii lor sau in urma unei relatii proaste cu anumiti profesori, datorita traumelor pe care le traieste sau a neintelegerilor de varsta care se isca in mediul familial, sau al oricarui alt factor negativ dezvoltarii acestuia, elevii devin susceptibili atat in relatia elev-familie cat si elev-scoala, orientandu-si interesul spre un alt mediu de apartenenta, de obicei „gasca”, care ii accepta slabiciunile, caracterul, personalitatea, fiind si ceilalti elevi din acelasi mediu si cu aceeasi trauma, orientandu-se vicios spre lucruri daunatoare dezvoltarii si evolutiei lui ca si persoana matura in devenire. Astfel că, în urma unor experiente traumatice pe care elevul le traieste in anumite mediii, el are nevoie de suport emoțional din partea persoanelor apropiate, care să-l accepte și să-i înțeleagă nevoia sa, aflându-se în aceeasi situatie.

4.Nevoi de stimă
- Aceste nevoi se referă la nevoia elevului de a se simți acceptat și respectat. Nevoia de a fi stimat este extrem de importantă pentru a fi satisfacut si de ai oferi în momentul consilierii psiho-pedagogice intelegere, motivând în acest sens elevul spre colaborare si anticipand in acelasi timp actiuni pe care elevul le-ar intreprinde in disperare, doar pentru a fi apreciat. Adeseori, ei se identifică prin ”liderii” unor ”găsti”, care de foarte multe ori, au un caracter posesiv si predominat, dar negativ din punct de vedere al evolutiei si dezvoltării intelectului elevului.

Un exemplu relevant, ar fi hiperactivitatea excesiva a elevului sau dimpotriva inhibitia si izolarea.
5.Nevoi de autoîmplinire- Oricare ar fi nivelul de inteligenta a elevului, el are nevoie de autoperfecționare prin sustinere, fiind esențială de a fi satisfăcută nevoia pentru o reintegrare armonioasă a elevului în societate. (Teorii Motivaționale, 2008)

În acest context, putem afirma că în clasele primare este importanta aprecierea si aprobarea profesorului, copilul încearcă să capteze atentia acestuia , iar în clasele gimnaziale, punctul de referintă devin colegii de clasă, ulterior gasca, care deseori e constituită din elevi din mai multe clase. Astfel, în special baietii au tendinta de a-si neglija proprii colegi de clasă pentru ca să stabilească relatii de prietenie cu băietii din clasele paralele sau liceale. Deseori, ei sunt pusi să treacă prin anumite ritualuri sau pusi să adopte anumite comportamente pentru a-si câstiga dreptul de a fi membru al grupului respectiv.

Revolta adolescentină deseori poate avea repercursiuni negative asupra rezultatelor si integrării scolare. În acest sens, absentele si notele proaste sunt preocupări secundare comparativ cu problemele legate de sexualitate si sensul vietii. Idealurile sociale si cerintele acesteia influentează valorile persoanei.

De asemenea, conform cercetărilor s-a stabilit că rolul familiei asupra constructiei sistemului de valori este deosebit de semnificativ.
Teoria nevoilor lui Maslow, scoate in evidenta tocmai acele nevoi primordiale ale fiecarui om in ansamblul si nemijlocit al elevului/copilului, pilonul important al societatii.

Una din solutiile armonioase pe care scoala, ca si o institutie a Societatii, poate adopta, preluand de la tări cu un renume in arta educatiei si a culturii este suplinirea in fiecare unitate scolara, a unui birou al consilierului scolar, expert în psihologie, asistentă socială si psihopedagogie specială, care ar putea:
- Să anticipeze problemele copiilor prin rezolvarea nevoilor acestora.
- Să identifice lipsa motivatiei cu care se confruntă copilul la orele de scoală si să motiveze in acest sens elevul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.