Nervozismul si vulnerabilitatea la stres

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.16

nivel: Facultate

Insa aceasta nu inseamna ca persoanele stabile emotional nu se simt niciodata stresate, numai ca stresul e, intr-o masura mai mica, o caracteristica a vietii lor de zi cu zi decat este pentru cineva labil emotional. Evenimentele majore, cum ar fi : o pierdere dureroasa, divortul sau concedierea, produc intotdeauna o reactie de stres, cu toate ca amploarea reactiei variaza in functie de personalita[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nervozismul si vulnerabilitatea la stres

Insa aceasta nu inseamna ca persoanele stabile emotional nu se simt niciodata stresate, numai ca stresul e, intr-o masura mai mica, o caracteristica a vietii lor de zi cu zi decat este pentru cineva labil emotional. Evenimentele majore, cum ar fi : o pierdere dureroasa, divortul sau concedierea, produc intotdeauna o reactie de stres, cu toate ca amploarea reactiei variaza in functie de personalitate.

REZULTATELE NEVROZISMULUI SI ALE STRESULUI IN VIATA DE ZI CU ZI.Exista numeroase dovezi ale legaturii dintre nivelul inalt al nevrozismului si diverse indicii de stres subclinic din viata de zi cu zi, compatibile cu asociatiile puternice dintre nevrozism si starile de afect negativ.Nevrozismul se leaga si de un nivel mai scazut al multumirii fata de propria viata si al starii de bine subiective , precum si de nemultumirea fata de munca indeplinita si de indiciile de tensionare ale surmenajului legat de munca.

Pentru a evalua tulburarea emotionala de durata mai lunga, au fost folosite diferite instrumente de masurare.General Health Questionnaire ( GHQ ) - al lui Goldberg - este folosit pe scara larga la detectarea deteriorarii recente a starii de bin e a unei persoane si poate fi utilizat, de asemenea, la depistarea eventualelor dereglari psihiatrice Dundee Relocation Inventory ( DRI ) - evalueaza diferentele individuale din punctul de vedere al dorului de casa ;

Anxietatea si depresia nu sunt singurele simptome care apar mai des la persoanele cu un nivel inalt de nevrotism ; cei cu un nivel inalt de nevrotism sunt, de asemenea, mai sensibili la reactiile emotionale negative, la diversele hartuieli si suparari din viata de zi cu zi. Subiectii cu un inalt nivel de nevrozism au raportat o mai mare suferinta emotionala ,decat cei cu un nivel scazut de nevrozism, in urma evenimentelor sresante - de exemplu, suprasolicitarea in munca sau probleme financiare.

Certurile cu un copil sau cu sotulsotia sunt deosebit de suparatoare pentru cei cu un nivel inalt de nevrozism. S-a constatat ca, daca "hartuielile zilnice " sunt relativ stabile in timp, atunci trasaturile de personalitate nu sunt cei mai buni factori predictivi ai hartuielilor; insa,exista dovezi ca hartuielile prezic niveluri ulterioare ale nevrozismului.

Nevrozismul poate fi asociat si cu tulburari comportamentale atribuite partial stresului. Subiectii cu un inalt nivel de nevrozism raporteaza ca sunt mai predispusi la esecurile cognitive : erori obisnuite, cum ar fi deschiderea unei sticle goale.Alt corelativ al nevrozismului este reprezentat de problemele sexuale, cum ar fi nervozitatea,culpabilitatea si inhibitia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.