Neologismele

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Cea de-a treia regula prezinta acceptarea neologismelor, preferabil originare din franceza, insa numai in situatia in care nu exista un cuvant potrivit pentru ideea ce se doreste a fi transmisa. Cu toate acestea, este impotriva adoptarii de notiuni abstracte, specifice numai limbii si culturii de origine, in special referitor la cele provenite din limba germana. De exemplu, Maiorescu pretinde ca e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Neologismele

Cea de-a treia regula prezinta acceptarea neologismelor, preferabil originare din franceza, insa numai in situatia in care nu exista un cuvant potrivit pentru ideea ce se doreste a fi transmisa. Cu toate acestea, este impotriva adoptarii de notiuni abstracte, specifice numai limbii si culturii de origine, in special referitor la cele provenite din limba germana. De exemplu, Maiorescu pretinde ca este ilogic sa croim “spatiul timpului”(original: “Zeitraum”).

Ultima regula, de altfel si cea mai abundenta, este expusa echilibrat, cu argumente atat pentru cat si contra acceptarii ulterioare de noi cuvinte ce nu apartin vreunei limbi romanice. Este reiterata, de asemenea, ideea de baza a pasoptismului, latinitatea limbii romane, incontestabila in urma publicarii “Lexiconului de la Buda” sub egida lui Petru Maior.

Cu toate acestea, ideea latinizarii intregului vocabular de sorginte slavona i se pare strigatoare la cer, ridicola, chiar, considerand ca ar starni confuzie in masa de oameni mai putin literata. Incurajeaza preluarile din limba sora, franceza, deoarece o simte cel mai aproape de sufletul poporului, afirmand urmatoarele: “cuvintele nu se nasc și nu se înrădăcinează din distilarea rece a reflecțiunii, ci din căldura simțământului”.

Asadar, prefera o eterogenitate specifica, populara, unei omogenitati utopice, intangibile.In concluzie, scopul acestor insemnari ale lui Titu Maiorescu era acela de a starni realizarea nationala cu privire la adevaratul rol al cuvintelor, acela de a transmite un mesaj insotit de simtiri, intelesuri, istorii personale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.