Neocorporatism

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fiecare grup va cauta sa-si sporeasca sansele de succes, folosindu-se de resursele prin care se poate impune mai usor si apelind la canalele de comunicare si de presiune asupra puterii politice care I se potrivesc mai bine din punct de vedere tehnico-organizatoric si ii sint mai favorabile din punct de vedere politic si al atitudinii opiniei publice. Fiecare grup va cauta sa determine cu precizie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Neocorporatism

Fiecare grup va cauta sa-si sporeasca sansele de succes, folosindu-se de resursele prin care se poate impune mai usor si apelind la canalele de comunicare si de presiune asupra puterii politice care I se potrivesc mai bine din punct de vedere tehnico-organizatoric si ii sint mai favorabile din punct de vedere politic si al atitudinii opiniei publice. Fiecare grup va cauta sa determine cu precizie nivelul (executiv, legislativ, judiciar, birocratic) la care sint luate deciziile specifice ce il privesc.

Mancur Olson crede ca "societatile stabile cu frontiere neschimbate tind sa produca, in timp, mai multe intelegeri si o mai mare organizare pentru actiunea colectiva", iar "membrii grupurilor "mici" au o putere disproportionata de organizare in vederea actiunii colective si aceasta disproportie, in societatile stabile, se diminueaza cu timpul, dar nu dispare". Olson sustine ca "asocierile cu scopuri distributive scad capacitatea unei societati de a adopta noi tehnologii si de a reinvesti resursele, in functie de schimbarea conditiilor, prin aceasta reducindu-se rata de crestere economica", astfel incit "acumularea de coalitii cu scopuri distributive mareste complexitatea reglementarii, rolul statului si complexitatea colaborarilor, si modifica directia de evolutie sociala".

Concluzia lui Olson este aceea a necesitatii de actionare asupra rigiditatii sociale si de divizare a coalitiilor distributive excesiv de ample. Atit in cazul SUA, cit si in cel al Marii Britanii, politicile lui Ronald Reagan si Margaret Thatcher au fost orientate, in mod concret, pe o astfel de directie dubla. Grupurile si competitia dintre ele constituie elemente ce nu pot fi neglijate in regimurile politice contemporane si in democratie. Actiunea lor nu este mereu functionala in democratie, pentru ca uneori poate sa aduca si sa conserve avantaje pentru unele grupuri organizate, in dauna cetatenilor mai putin organizati si mai putin organizabili.

Versiunea dominanta a pluralismului, care face legatura intre libera competitie dintre grupuri si democratizarea sistemului politic, a fost criticata atit de adeptii neoconservatorismului, cit si cei neoprogresisti. Philippe Schmitter a pornit de la ampla recunoastere a modalitatilor de articulare si de intermediere a intereselor in stabilirea unui model de raporturi intre organizatii si stat numit neocorporatism.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.