Negustor lipscan

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.45

nivel: Liceu

Valoarea simbolica a hanului este aceea a unui cantru al lumii, loc de intalnire a diferitelor destine si povesti ale unor oameni din diverse straturi sociale. "Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han, - era cetate. Avea niste ziduri groase de ici pana acolo si niste porti ferecate cum n-am mai vazut in zilele mele." Zidurile hanului au valoarea simbolica a granitelor i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Negustor lipscan

Valoarea simbolica a hanului este aceea a unui cantru al lumii, loc de intalnire a diferitelor destine si povesti ale unor oameni din diverse straturi sociale. "Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han, - era cetate. Avea niste ziduri groase de ici pana acolo si niste porti ferecate cum n-am mai vazut in zilele mele." Zidurile hanului au valoarea simbolica a granitelor intre lumea realului si lumea povestirii, iar hanul este un topos la povestirii.

El este cadrul unora dintre intamplarile relatate si are chiar rolul unui personaj ce rezoneaza la trairile povestitorilor: "Il simtise si hanul - caci se infiora prelung."Hanu Ancutei" face trecerea spre etapa marilor carti sadoveniene. Considerata "capodopera de la rascruce" este si o sinteza a elementelor intalnite in povestirile anterioare: "lumea taraneasca, natura, idilicul, legenda, oralitatea".
In povestirea-cadru se fixeaza momentul, locul si circumstantele ce i-au adus pe toti locuitorii la han.

Unul din aspectele pe care le putem remarca in aceste povestiri este gradul de implicare al naratorilor. Fiecare istorisire are ca povestitor un alt personaj ce vine in lumina focului si participa la "turnirul narativ". Fie ca sunt naratori personaj sau naratori martori, discursul narativ va fi in totdeauna prezent, predominand fiecare in functie de povestitor, la fel putem distinge reactia ascultatorilor, tinand cont de acelasi criteriu, si anume tipul naratorului. De asemenea, putem observa in fiecare capitol (mai mult sau mai putin), o scurta caracterizare a celui ce vine in lumina focului pentru a-si face cunoscuta intamplarea.

"Negustor Lipscan", a saptea istorisire din volumul "Hanul Ancutei" de Mihail Sadoveanu, este o povestire in rama, deoarece face parte din povestirea mai ampla evocarii intamplarilor petrecute demult, in timpuri imemoriale, povestite cu pasiune de drumetii care poposeau la hanul unde ritualul ospetiei era randuit de Ancuta cea tanara.
In Negustor lipscan conteaza cel mai mult oralitatea, ceremonialul spunerii. Accentul cade pe regia spunerii, nu pe relatarea intamplarilor.

Textul se sustine prin urmarirea permanenta a jocului actorilor si a tot ce implica el: miscare, gestica, tonalitate, limbaj.
" Negustor lipscan" introduce pe jupan Damian Cristisor, nou venit, dar foarte bine cunoscut la han, mai ales de Ancuta, aducand nu atat povesti noi, ci si vesti de prin locurile unde negustoreste. El nu-si propune sa invie o pagina a trecutului, ci descrie calatoria sa la nemti, abia incheiata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.