Negocierea in situatii formale si informale

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.95

nivel: Facultate

Un conflict apare fie cind partile nu pot imagina o negociere (nu pot construi o situatie de reciprocitate), fie cind nu pot gasi o solutie la problema pe care o au cu ceilalti. Cineva cere acordul vecinilor pentru a deschide un magazin la parterul blocului - dar nu le arata acestora ce ar avea ei de cistigat; e probabil ca nu va obtine acest acord si va intra in conflict cu ei. Insula Serpilor nu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Negocierea in situatii formale si informale

Un conflict apare fie cind partile nu pot imagina o negociere (nu pot construi o situatie de reciprocitate), fie cind nu pot gasi o solutie la problema pe care o au cu ceilalti. Cineva cere acordul vecinilor pentru a deschide un magazin la parterul blocului - dar nu le arata acestora ce ar avea ei de cistigat; e probabil ca nu va obtine acest acord si va intra in conflict cu ei. Insula Serpilor nu poate apartine decit fie Ucrainei, fie Romaniei; conflictul trebuie rezolvat de o instanta internationala. Un conflict poate fi mediat, si poate exista un set recunoscut de reguli pentru rezolvarea lui.

Pentru negociere nu exista reguli de decizie, partile trebuie sa le inventeze impreuna. Chiar si in cazul institutiilor, "impreuna" inseamna intotdeauna persoane asezate fata in fata, indivizi care reactioneaza la actiunile altor indivizi - comunicare interpersonala. Cind sintem obligati sa negociem? Atunci cind alternativa este mai proasta. Daca avem o alternativa la negociere, probabil ca o alegem, atunci cind nu ne face placere sa negociem cu partenerul, ori cind el ne impune conditii oneroase, paguboase. In asemenea situatii, incercam sa obtinem lucrul dorit de la altcineva, sau in alt mod.

O asemenea alternativa e cunoscuta sub numele de BATNA (Best Alternative to a Negociated Agreement - cea mai buna optiune alta decit intelegerea). Pregatim o BATNA pentru a nu fi prizonierii negocierii (Fisher et al., 1991). De cele mai multe ori, cind o negociere esueaza, alternativa este o solutie de forta, eventual una violenta. Dar o solutie la fel de proasta este aceea cind oamenii se lasa pagubasi, preferind inactivitatea, lipsa, subdezvoltarea, decit sa gaseasca o solutie negociata oricit de dificila.

In modul cel mai general vorbind, oamenii pot supravietui singuri in cazuri extreme, dar cooperarea este mult mai avantajoasa. Fara cooperare, oamenii nu ar putea creste copii, nu ar avea electricitate, incalzire centrala, transport in comun etc. Fara prezenta binevoitoare a parintilor, copiii ar fi lipsiti de afectiune, de care au o nevoie acuta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.