Nedemnitatea succesorala

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.83

nivel: Facultate

Daca hotararea de condamnare pentru faptele prevazute la alin. (1) lit. a) se pronunta ulterior datei deschiderii mostenirii, termenul de un an se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare (art. 959, alin. 3, Noul Cod Civil).Atunci cand condamnarea pentru faptele mentionate la alin. (1) lit. a) este impiedicata prin decesul autorului faptei, prin amnistie sau prin prescr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nedemnitatea succesorala

Daca hotararea de condamnare pentru faptele prevazute la alin. (1) lit. a) se pronunta ulterior datei deschiderii mostenirii, termenul de un an se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare (art. 959, alin. 3, Noul Cod Civil).Atunci cand condamnarea pentru faptele mentionate la alin. (1) lit. a) este impiedicata prin decesul autorului faptei, prin amnistie sau prin prescriptia raspunderii penale, nedemnitatea se poate declara daca acele fapte au fost constatate printr-o hotarare judecatoreasca civila definitiva. In acest caz, termenul de un an curge de la aparitia cauzei de impiedicare a condamnarii, daca aceasta a intervenit dupa deschiderea mostenirii (art. 959, alin. 4, Noul Cod Civil).

In cazurile prevazute la alin. (1) lit. b) si c), termenul de un an curge de la data cand succesibilul a cunoscut motivul de nedemnitate, daca aceasta data este ulterioara deschiderii mostenirii (art. 959, alin. 5, Noul Cod Civil).
Nedemnitatea opereaza si deci produce efecte de drept; in puterea legii mostenitorul nedemn este decazut din dreptul de a mosteni. Desfiintarea titlului de mostenitor al nedemnului se produce din momentul deschiderii mostenirii, indiferent de momentul savarsirii faptei care atrage nedemnitatea.

A. Efectele nedemnitatii fata de nedemn
Intrucat titlul de mostenitor al nedemnului este defiintat de la data deschiderii mostenirii, el nu va putea reclama partea de mostenire ce i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal, nici macar rezerva. Partea sa va fi culeasa de cei care ar fi venit la mostenire impreuna cu el sau pe care prezenta a nu i-ar fi inlaturat de la mostenire. Prin urmare, inlaturarea de la mostenire a nedemnului va profita comostenitorilor legali sau mostenitorilor legali subsecventi. Ea poate profita si legatarilor sau donatarilor in cazul in care nedemnul era un mostenitor rezervatar, a carui prezenta ar fi determinat reductiunea libertatilor excesive facute de cel care lasa mostenirea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.