Nectonul

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cele mai caracteristice forme nectonice sunt pestii ososi si cei cartilaginosi, la care se mai adauga mamiferele, reptilele si pasarile marine. Dintre nevertebrate singurele care pot fi considerate ca apartinand nectonului sunt unele moluste cefalopode, ca de exemplu calmarii si sepiile.In cadrul nectonului putem distinge anumite grupuri de pesti. Pestii care isi petrec intreaga viata in zona epip[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nectonul

Cele mai caracteristice forme nectonice sunt pestii ososi si cei cartilaginosi, la care se mai adauga mamiferele, reptilele si pasarile marine. Dintre nevertebrate singurele care pot fi considerate ca apartinand nectonului sunt unele moluste cefalopode, ca de exemplu calmarii si sepiile.In cadrul nectonului putem distinge anumite grupuri de pesti. Pestii care isi petrec intreaga viata in zona epipelagica poarta numele de holoepipelagici.

Aici includem anumite specii de rechini ca, de exemplu, rechinul albastru (Prionace glauca), rechinul-vulpe (Alopias vulpinus), majoritatea pestilor zburatori, speciile de ton (Thunnus spp.), pestele-spada, pestele-luna (Mola mola) etc. Acesti pesti au, de regula, icre si larve epipelagice si sunt cei mai raspanditi in apele de suprafata din zonele tropicale si subtropicale. Pestii care isi petrec doar o parte din ciclul lor de viata in epipelagial sunt denumiti meroepipelagici.

Acest grup este mai diversificat si cuprinde acei pesti care ca adulti traiesc in zona epipelagica dar se reproduc in apele din apropierea coastelor (heringul Clupea harengus, rechinul-balena Rhincodon typus) sau chiar in apele continentale (somonul). Alti pesti patrund in epipelagial noaptea cand unii pesti din apele adanci, ca de pilda pestele lanterna (Myctophum), migreaza in apele de suprafata pentru a se hrani.

Dintre mamiferele marine nectonice fac parte delfinii si balenele (ordinul Cetacea) si focile, morsele, ursii si leii de mare (ordinul Pinnipedia). Alte mamifere bine adaptate la mediul marin, dar care se intalnesc mai ales in apele din apropierea coastelor, sunt dugongul Dugong dugong si lamantinul Trichechus manatus (ordinul Sirenia) si vidra de mare Enhydra lutris (ordinul Carnivora). Reptilele nectonice sunt reprezentate aproape exclusiv de broastele testoase marine (broasca testoasa verde Chelonia mydas, cauanul Eretmochelys imbricata si careta Caretta caretta) si de serpi (familia Hidrophiidae, Hydrurus platurus).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.