Necesitatea insusirii alpinismului

1x punct

categorie: Geografie

nota: 8.00

nivel: Facultate

Pe vaile aratate mai sus (cu care se aseamana multe altele) trecerea din vale la crestele adiacente si invers, pe distante variind intre 5 si 10 km (uneori si mai mult), nu se poate face altfel decit prin alpinism.In al doilea rind trebuie subliniat faptul ca iarna in muntii nostri -- de la l 600 m in sus -- se caracterizeaza prin aceleasi fenomene (inclusiv pericole) specifice iernii alpine. Iata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Necesitatea insusirii alpinismului

Pe vaile aratate mai sus (cu care se aseamana multe altele) trecerea din vale la crestele adiacente si invers, pe distante variind intre 5 si 10 km (uneori si mai mult), nu se poate face altfel decit prin alpinism.In al doilea rind trebuie subliniat faptul ca iarna in muntii nostri -- de la l 600 m in sus -- se caracterizeaza prin aceleasi fenomene (inclusiv pericole) specifice iernii alpine. Iata de ce alpinismul trebuie considerat ca o categorie de instructie de specialitate.

Invatarea de catre militari a tehnicii deplasarii in munti si a escaladarii (ascensiunii) unor obstacole in teren cu caracteristici alpine, folosind cu iscusinta materialele de alpinism din inzestrare, se realizeaza in cadrul unor forme de pregatire corespunzatoare, care se completeaza reciproc, conform programelor respective.Ceea ce merita o deosebita atentie din partea celui care vrea sa formeze din subordonatii sai buni alpinisti este metoda cu care le va infiltra, nu atit tehnica alpinismului, care se insuseste treptat, cit entuziasmul si dragostea pentru satisfactiile nebanuite pe care le procura aceasta categorie de instructie.

Trebuie remarcat ca in aceast 17217h719r 59; privinta instructorul este ajutat de insusi cadrul in care se executa alpinismul, deoarece sentimentele ce trebuie create se nasc in mod natural. Astfel, indragirea plaiurilor muntoase nu cere decit sa le privesti. Cite sentimente de admiratie, de adinca satisfactie si mindrie patriotica nu pot trezi, in orice om, privelistea unor virfuri uriase, a unor pereti abrupti, succesiunea fermecata a decorurilor de munte, intrindurile tainice ale unei pesteri, jocul saltaret al izvoarelor, freamatul codrilor de brazi, susotitul piraielor zglobii, maretia unor stinci asemanatoare cetatilor stramosilor nostri etc.

In fata unor asemenea frumuseti oricare om se simte mai stapin pe sine, mai mare, mai puternic, iar atunci cind privelistea aceasta se desfasoara sub picioarele sale, ca rezultat al energiei depuse pentru urcarea pina acolo, omul capata incredere in fortele proprii, isi da seama de multiplele sale posibilitati.

Cel mai esential lucru este ca instructorul sa stie cum si cind sa le prezinte subordonatilor sai. Este necesar ca niciodata efortul sa nu fie asa de intens si prelungit, incit sa duca la abrutizare, iar grija de om (sub toate aspectele) sa fie mereu prezenta.

In concluzie, pentru ca instructia alpina sa se desfasoare la un inalt nivel, cu maximum de randament din partea celor ce se instruiesc, sint necesare:
-- eforturi rational dozate;
-- grija fata de om;
-- alegerea traseelor in asa fel, incit sa impresioneze cit mai mult;
-- scoaterea in relief de catre instructor, cit mai frecvent, a frumusetilor naturii, pe care ochii neexersati nu le pot desprinde oriunde si in orice conditii;
-- luarea tuturor masurilor de siguranta, astfel ca, daca s-ar produce chiar o cauza de accident, pericolul sa fie preintimpinat.

Pentru a deveni un bun alpinist militarul trebuie sa cunoasca: particularitatile regiunilor muntoase, materialele si echipamentul alpin si modul de folosire in diferite imprejurari a acestora, tehnica mersului in munte vara si iarna, catararea libera si cu ajutorul materialelor alpine, modul de traversare a anumitor obstacole, executarea cel putin a unuia din procedeele de rapel, sa fie in masura sa previna accidentele si sa aiba cunostinte despre igiena in munti.

Toate acestea se predau treptat, respectindu-se regulile fundamentale ale insusirii cunostintelor si formarii deprinderilor, de la simplu la complex, de la usor la greu, de la cunoscut la necunoscut.
Planificarea, organizarea, asigurarea materiala si pregatirea personala a ofiterilor, subofiterilor si gradatilor care au sarcini in instruirea militarilor constituie -- dupa parerea noastra -- factorii de baza care conditioneaza buna desfasurare a acestei categorii de instructie.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.