Ne nastem sau devenim oameni

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.96

nivel: Liceu

Incepem sa facem primii pasi, lumea intreaga ni se pare prea mare pentru noi care suntem mici, dar in acelasi timp ni se asterne in fata noastra. Ne miscam mai de-a busilea, mai in picioare, descoperind incetul cu incetul casa in care crestem... Iesim dintre cei patru pereti atunci cand suntem suficient de puternici si stim sa vorbim, sa mancam si alte treburi firesti omului. Primul contact cu ext[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ne nastem sau devenim oameni

Incepem sa facem primii pasi, lumea intreaga ni se pare prea mare pentru noi care suntem mici, dar in acelasi timp ni se asterne in fata noastra. Ne miscam mai de-a busilea, mai in picioare, descoperind incetul cu incetul casa in care crestem... Iesim dintre cei patru pereti atunci cand suntem suficient de puternici si stim sa vorbim, sa mancam si alte treburi firesti omului. Primul contact cu exteriorul ni se pare brusc, avand un impact mare asupra noastra, dar viata noastra incepe odata cu mersul la camin ori la gradinita.

Lumea din exterior ni se pare mare, dar incercam sa comunicam cu cei din jurul nostru atat cat ne pricepem. Constatam cu uimire ca cei din jurul nostru ne inteleg si vorbesc aceeasi limba ca si noi. Atunci incepe integrarea noastra in comuniune, vorbind cu cei din jurul nostru, invatand lucruri noi si interesante.
Dar timpul se scurge si ne trezim in clasele primare, cand incercam sa descifram tainele intortocheate ale alfabetului si ale scrisului. Scriem mai stingher, mai stangaci, mai urat la inceput, dar ne perfectionam pe masura ce evoluam pe scara sociala, caci din clasele primare, ne putem considera integrati in societate !

Sarim pe nesimtite in clasele gimnaziale, cand decoperim cu uimire fascinatia materiilor : istorie, geografie, matematica, romana si alte materii. Unii prindem gustul pentru istorie, fascinandu-ne tot ceea ce este nou sau ceea ce e vechi, altii prindem gustul pentru calcule si cate si mai cate alte indeletniciri...
De la gimnaziu, ajungem la liceu si, de atunci, suntem soferi pe propriul drum. Incep necazurile, incep bucuriile, nopti nedormite uneori, primii fiori ai iubirii... Colegi noi, lume interesanta, povesti, bancuri, o lume in care te simti interpret intr-o piesa de teatru.

Drumul pe care incepi a-l parcurge nu este deloc o sosea dreapta, ci una cu multe curbe, cu suisuri si coborasuri, unde nu exista semne de circulatie care sa te ghideze. Rulam cu viteza mai mare sau mai mica si cand dam de greu ni se pare ca urcam cea mai abrupta panta si ne intrebam cu mirare de unde a aparut ea in fata noastra, dar o urcam, caci nu avem o alta solutie. Ne enervam, obosim, dar nu incetam sa urcam, caci dincolo de panta aceea stim ca ne asteapta ceva minunat.
Cand abandonam ceva, simtim cum mergem cu o viteza uluitoare la vale, coborand o alta panta, periculos de inclinata, dar simtim ca avem aripi ca sa zburam si parcurgem si bucata aceea de drum curiosi sa vedem ce ne asteapta la capatul ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.