Natura si importanta jocului ca fenomen de cultura

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.87

nivel: Facultate

Am putea accepa in acelasi timp toate explicatiile enumerate mai sus, Pra sa ajungem la o suparatoare confuzie de notiuni. De aici reiese ca toate acele explicatii sint doar partiale. Daca una' dintre ele ar fi concludenta, ar trebui fie sa le excluda pe celelalte, fie sa le cuprinda sau sa le preia intr-o uniAZtate de rang superior. Cele mai multe dintre aceste straAZdanii de a da o explicatie nu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Natura si importanta jocului ca fenomen de cultura

Am putea accepa in acelasi timp toate explicatiile enumerate mai sus, Pra sa ajungem la o suparatoare confuzie de notiuni. De aici reiese ca toate acele explicatii sint doar partiale. Daca una' dintre ele ar fi concludenta, ar trebui fie sa le excluda pe celelalte, fie sa le cuprinda sau sa le preia intr-o uniAZtate de rang superior. Cele mai multe dintre aceste straAZdanii de a da o explicatie nu se preocupa decit in a doua instanta de intrebarea: ce si cum este jocul in sine, ce inAZseamna el pentru jucatorii insisi?

Ele abordeaza nemijlocit jocul cu unitatile de masura ale stiintei experimentale, fara sa acorde in primul rind atentia necesara calitatii lui estetice profunde. De fapt, calitatea primara "joc" ramine de regula necircumscrisa. Fata de fiecare dintre expliAZcatiile date, ramine in picioare intrebarea: bine, dar ce este de fapt "hazul" jocului? De ce tipa sugarul de placere? De ce se pierde jucatorul cind se deda patimii lui, de ce competitia excita multimea cu o mie de capete, impin-gind-o pina la delir? Intensitatea jocului nu poate fi exAZplicata prin nici o analiza biologica. Si totusi, in aceasta intensitate, in aceasta capacitate de a scoate din minti rezida esenta lui, calitatea lui intrinseca.

Natura -- pare sa spuna mintea logica -- ar fi putut sa le dea progeAZniturilor sale toate acele functii folositoare -- descarAZcarea energiei de prisos, destinderea dupa incordare, pregatirea pentru cerintele vietii si compensarea pentru ceea ce nu s-a realizat -- si sub forma unor practici si reactii pur mecanice. Dar nu: ea ne-a dat Jocul, cu incorAZdarea lui, cu bucuria lui, cu "hazul" lui.
Acest din urma element, "hazul" jocului, se impotriAZveste oricarei analize, oricarei interpretari logice. TermeAZnul olandez aardigheid ("haz") ni se pare foarte semnificativ in aceasta privinta: este derivat din cuvin-tul aard (care inseamna "fel", "gen", dar si "natura","esenta");

apoi, procesul etimologic nu mai poate fi conAZtinuat. Pentru simtul nostru lingvistic modern, acest caAZracter de radical nu apare nicaieri in mod atit de izbitor ca in cuvintul englez fun, care, in intelesul lui curent, este relativ tinar. Cuvintelor olandeze grap si aardigheid, care inseamna ambele "haz", le corespund aproximativ, dar pe linii diferite, cuvintele germane Spass si Witz. Lucru curios: limba franceza nu are nici un echivalent pentru aceasta notiune. Si tocmai acest element este cel care determina esenta jocului, in joc avem de-a face cu o cateAZgorie absolut primara a vietii si care poate fi recunoscuta pe loc de catre oricine, deci cu o totalitate, daca exista pe lume ceva care sa merite acest nume.

in totalitatea ei treAZbuie sa incercam s-o intelegem si s-o pretuim.
Oricine poate observa ca realitatea Joc acopera deoAZpotriva atit categoria animalelor, cit si pe cea a oamenilor. Ea nu poate fi fundamentata pe nici un context rational, deoarece fundamentarea ei pe ratiune ar limita-o la cateAZgoria oamenilor. Existenta jocului nu este legata de nici o treapta a civilizatiei, de nici o forma a conceptiei despre lume. Orice fiinta care gindeste isi poate aduce imediat in fata ochilor aceasta realitate: joaca, joc, ca pe ceva inAZdependent, distinct, chiar daca limba lui nu poseda nici o entitate lexicala generala corespunzatoare. Jocul nu poaAZte fi contestat. Aproape tot ceea ce este abstract poate fi conAZtestat: dreptatea, frumusetea, adevarul, bunatatea, spiritul, Dumnezeu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.