Natiuni si state

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Intr-un fel indirect, majoritatea activitatilor statului au sustinut natiunea ca o comunitate experimentala, unind organizatiile intensive si emotive ale familiei si vecinatatii cu organizatii mai extensive si puterea instrumentala.

Natiunea nu a reprezentat intreaga comunitate.Din cauza capitalismului, statul modern, militarisme, clasa invatatilor si industrialismul a crescut in g[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Natiuni si state

Intr-un fel indirect, majoritatea activitatilor statului au sustinut natiunea ca o comunitate experimentala, unind organizatiile intensive si emotive ale familiei si vecinatatii cu organizatii mai extensive si puterea instrumentala.

Natiunea nu a reprezentat intreaga comunitate.Din cauza capitalismului, statul modern, militarisme, clasa invatatilor si industrialismul a crescut in general densitatea sociala, fiind loc pt mai multe organizatii nationale si trans-nationale.Acestea au determinat 2 curente politice dominante ale secolului al XIX-lea, declansand problema "reprezentativa"-cine ar trebui sa fie cetateni cu toate drepturile- si cea a "natiunii"-unde ar trebui localizata cetatenia, cat de centralizate ar trebui sa fie statul si natiunea.

Problema nationala a fost si "as contantious as was representations".Putine state au inceput perioada ca nationalitati omogene. Cele mai multe aveau teritorii cu religii distincte si comunitati lingvistice si foarte multe regiuni aveau propriile institutii politice.Etapele militare si capitalist-industriala de extindere ale statului au intensificat ambele probleme (reprezentativa si nationala).

O arie din expansiunea statului in capitalismul-industrial a ramas in discutie.Etapa capitalist-industriala a natiunii a incurajat 3 tipuri diferite de natiune:
-statul reintarit
-statul creat
-statul subminat

Conflictele de clasa ale capitalismului, de asemenea, au contribuit la toate cele 3 tipuri de natiune, conform circumstantelor locale. Clasa mijlocie, taranimea si muncitorimea au devenit invatati in dialectele provinciale native, care , conform contextului, fiecare naturalizand mai departe existenta statului sau fragmentand in mai multe regiuni national populare( statul fragmentat) sau de-a lungul statelor natiuni(state create). Clasa de mijloc, taranimea si muncitorimea au cerut reprezentare politica, cu aceleasi consecinte.

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, natiunea populara avea mobilizata clasa mijlocie si multi tarani si muncitori din toate tarile Europei.
In aceasta faza, natiunile au devenit mai pasionate si agresive.
Pasiunea a reiesit in principal din legaturile stranse dintre stat si sferele cu o intensitate emotionala foarte ridicata, cu am fi ale familiei si vecinatatii. Ideologii au vazut natiunea ca mama si tata, pamant si casa, in general.

Agresiunea a rezultat pentru ca toate statele au continut sa se cristalizeze ca militare.Statul subminat nationalist a devenit din ce in ce mai violent acolo unde regimurile imperiale nu garantau autonomiile si reprezentarile regional-nationale. Acest tip se stat a fost cel mai pasionatsi "fanatic" cand regimurile imperiale nereprezentative au inceput sa-si piarda stapanirea represiva.

In statele occidentale, care au institutionalizat clasele, dar in special regimurile nationale, reprezentatia nu a experimentat violenta fanatica, chiar si atunci cand a fost vorba de dispute adanc inradacinate.Violenta etnica din aceste state este un produs al regimurilor autoritare, nu a paridelor democratice. Desi aceste lucruri sunt specifice secolului al XIX-lea, sunt in continuare specifice si zilelor noastre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.