Natiune si actiune la 1821

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Ideile generoase ale marii revolutii franceze, care propovaduiau dreptatea si egalitatea sociala, precum si dreptul la autodeterminare a popoarelor opriAZmate, s-au raspandit in intreaga Europa. Terenul pe care se miscau era de mult pregatit intr-alume a carei ordine (cea veche, medievala) se destrama progresiv, iar imperiile absolutiste, lovite de forta geniului napoleonian, pareau a fi aproape d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Natiune si actiune la 1821

Ideile generoase ale marii revolutii franceze, care propovaduiau dreptatea si egalitatea sociala, precum si dreptul la autodeterminare a popoarelor opriAZmate, s-au raspandit in intreaga Europa. Terenul pe care se miscau era de mult pregatit intr-alume a carei ordine (cea veche, medievala) se destrama progresiv, iar imperiile absolutiste, lovite de forta geniului napoleonian, pareau a fi aproape de prabusire. Dar, infrangerea de la Waterloo, lungul si sinuosul Congres de la Viena au impus, din nou, popoarelor abia ridicate din letargie, vechile randuieli, in spatele acestor reglementari se afla forta, acum reunita, a celor mai influente puteri politice ale continentului.

Legitimismul si conservatorismul aveau sa avertizeze natiunile oprimate ca marele ceas al dezrobirii lor nu sosise. Dar, din sudul iberic si pana in cel italian, din indepartatele colonii ale Spaniei si Portugaliei, din America.de Sud si pana in Rusia si, cu deosebire, in tumultoasa Peninsula Balcanica, vointa de libertate, unitate si afirmare nationala se arata din ce in ce mai greu de stavilit.
Erodate de numeroase cauze interne si externe, structurile de putere ale Imperiului Otoman cedasera marilor Imperii crestine, Habsburgic si Rus, vaste teritorii in Europa centrala si de est. Declinul evident al marii imparatii a sultanilor, atata vreme puternica, se traducea, in anii de la rascrucea veacurilor

"Grecizarea" domniei, a marii proprietati funciare si a Bisericii se vor produce, cu deosebire, dupa 1780. La ea acasa, boierimea autohtona se vede sistematic impiedicata sa se exprime politic. Din nefericire, diminuarea puterii vechii clase politice se petrecea concomitent cu aceea a tarii. Nu ajungea ca Poarta rapise treptat Principatelor dreptul de a promova o politica externa proprie! Dupa jafurile, distrugerile si ocupatiile armatelor austriece si rusesti, cu intregul lor cortegiu de suferinte, parti importante din pamantul stramosesc au devenit moneda de schimb a precautului echilibru de forte intre cele trei imperii.

Pentru o scurta vreme, Oltenia (1718-1739), pentru mai bine de un secol Bucovina (1775-1918) si Basarabia (1812-1918) - nordul si, respectiv rasaritul Moldovei istorice - au fost desprinse din trupul patriei.
Puternicul conflict de interese intre boierimea pamanteana si domnia straina, a carui miza a fost puterea in stat, avea sa explodeze, intre altele, in lunga serie de memorii adresate de clasa politica autohtona marilor imperii vecine. Jocul complicat de interese al acestora, concesiile pe care Poarta, mai mereu infranta, a fost silita sa le faca Rusiei tariste, precum si lungile perioade in care, in vreme de razboi, administrarea tarii, in absenta domnilor, era incredintata unor Divane boieresti au condus, treptat, la elaborarea unor reglementari care asigurau, teoretic, cadrul unei minime stabilitati economice si politice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.