Nasterea sistemului solar

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.32

nivel: Facultate

LOCUL SAU IN UNIVERS

Sistemul solar face parte din Galaxia numită Calea Lactee, o galaxie în formă de spirală cu un diametru de 100 000 ani lumină fată de o grosime de 1000-2000 ani lumină. Ea are trei sau patru brate în care este concentrată materia (tipul galaxiei noastre este Sc sau SAB dupa parerile unor astronomi). Sistemul nostru este situat în unul din aceste brate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nasterea sistemului solar

LOCUL SAU IN UNIVERS

Sistemul solar face parte din Galaxia numită Calea Lactee, o galaxie în formă de spirală cu un diametru de 100 000 ani lumină fată de o grosime de 1000-2000 ani lumină. Ea are trei sau patru brate în care este concentrată materia (tipul galaxiei noastre este Sc sau SAB dupa parerile unor astronomi). Sistemul nostru este situat în unul din aceste brate la circa 30 000 ani lumină de centrul ei. Nucleul Galaxiei are o lungime de 15 000 a.l. si o lătime de 5000 a.l. si se ascunde în spatele unei nebuloase de gaze si pulberi. Imaginiile preluate prin infrarosu si unde radio de către sateliti prezintă fie o mare aglomerare de stele fie o gaură neagră.

GALAXII

Alături de Galaxia noastră se mai cunosc în prezent zeci de milioane de Galaxii. După forma pe care o au ele au fost clasificate în Galaxii spirale (numite si S sau SB sau SAB, 80% dintre ele): asemenea Galaxiei NGC 2997, eliptice (E, 15%): Galaxia NGC 5128, neregulate (Ir, 3%): Galaxia NGC 1365. Ele se împart si în Galaxii active (5% din totalul lor). Se numesc active deoarece nucleul lor emite de o mie de ori mai multă energie decât cel al unei Galaxii obisnuite. Unele din acestea se numesc si Radiogalaxii deoarece emit unde radio.

Quasarii au fost identificati în 1963 când astronomii au identificat obiecte care păreau a fi nucleul unei galaxii îndepărtate. A fost cercetat modul în care acestea emit atâta energie. Specialistii cred că în centrul acestora se află o Gaură Neagră. Quasarii sunt cele mai îndepărtate corpuri ceresti cunoscute până în prezent. Datorită distantei mari fată de noi ei ne oferă date despre trecutul Universului.

Galaxia noastră nu este izolată în spatiu, ea fiind cuprinsă într-o aglomerare de galaxii numită Roiul local. Acesta este format din circa 30 de elemente în care se situeaza si Galaxia Andromeda prima a cărei distanta a putut fi măsurată. Ea este situată la o distanta de 2,2 milioane a.l. si are de doua ori mai multe stele decât galaxia noastra. Roiul local este situat in Superroiul local.

Superroiurile se întind pe o distanta de 100 milioane a.l. sau mai mult. În 1989 a fost descoperită cea mai spectaculoasă aglomerare de galaxii din emisfera nordica numita "Marele zid". Acesta are o grosime de 500 milioane a.l. , 200 lătime si o grosime de 15 .

În afară de aceste roiuri si superroiuri astronomii au descoperit si spatii lipsite de galaxii. Un asemenea vid a fost descoperit în 1981 în directia constelatiei Boarul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.