Nasterea epopeii latine

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Liceu

In cazul culturii eline, "Iliada" si "Odisea" pune in evidenta anticipativ cativa indici istoriografici, intrucat, epopeea, tocmai prin trasaturile sale de universalitate, isi subsumeaza unele valente prospective; asadar, pe de o parte se deceleaza razboiul Polemos, avand ca finalitate cucerirea Troiei, iar pe coordonata istorica, intregul sir al victorilor de pana la Alexandru Macedon, iar pe de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nasterea epopeii latine

In cazul culturii eline, "Iliada" si "Odisea" pune in evidenta anticipativ cativa indici istoriografici, intrucat, epopeea, tocmai prin trasaturile sale de universalitate, isi subsumeaza unele valente prospective; asadar, pe de o parte se deceleaza razboiul Polemos, avand ca finalitate cucerirea Troiei, iar pe coordonata istorica, intregul sir al victorilor de pana la Alexandru Macedon, iar pe de alta, in "Odisea", cautarea, avand ca finalitate intelepciunea - Sofia.

In cazul culturii latine, perspectiva este sub multe aspecte inversata si punctul de pornire il constituie aici Troia - daramata, incendiata, jefuita. Peregrinarile lui Eneas nu au drept tinta tihna, care prijeluieste sofia, ci refacerea acestei baze - defapt si aici avem un arhetip ce individualizeaza Roma sub aspectul istoriei si al mentalitatii - reinstaorarea, punerea temeliei. Acest arhetip este atat de pregnant definitor, incat, odata realizat prin intemeierea Romei (Urbs), va deveni o temelie cu caracter cosmologic, un A principium mundi A>>, limita dintre haos si cosmos.

Astfel se explica la nivelul mentalitati romane istoricizarea mitului si, reciproc, mitizarea istoriei.
Luptele purtate de Eneias in Italia, admirabil plasate de Vergilius mult mai tarziu (in a doua jumatate a A Eneidei A>>), au drept reverberatie in plan istoric asprimea si inchistarea romanului fata de arta, elemente ce domina perioada primelor secole de dupa intemeierea Romei, ba chiar sub unele aspecte, intreaga istorie romana - A Dupa ce Grecia a fost cucerita, (avea sa spuna Horatius), ei au adus artele in salbaticul Latium.

Astfel, acel necizelat rit saturnian a disparut si romanii au alungat vechia otrava in favoarea elegantei, dar si azi mai dainuie urmele taranimii. Tarziu s-au aplecat pe scrierile grecesti, iar dupa razboaiele Punice au prins incet sa se intremeze - (Horatius - A Satire A>>).Cicero, insa, dintr-o perspectiva intrucatva celei Horatiene, va semnala un aspect fundamental in ceea ce priveste nasterea epopeii : A Tarziu, asadar, au fost cunoscuti si receptati poetii, de catre ai nostri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.