Nanotehnologia

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.93

nivel: Liceu

Guvernul american insa a investit in ultimii ani miliarde de dolari in cercetarea in domeniul nanotehnologiilor, in incercarea de a transforma-o dintr-o arta intr-o "stiinta". Ca urmare, activitatea de cercetare din domeniu este prodigioasa. Progresele rapide, mai ales din chimie, au pus la indemana cercetatorilor in domeniu o varietate de unelte miniaturale minunate.Stiinta doreste sa ne tina la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Nanotehnologia

Guvernul american insa a investit in ultimii ani miliarde de dolari in cercetarea in domeniul nanotehnologiilor, in incercarea de a transforma-o dintr-o arta intr-o "stiinta". Ca urmare, activitatea de cercetare din domeniu este prodigioasa. Progresele rapide, mai ales din chimie, au pus la indemana cercetatorilor in domeniu o varietate de unelte miniaturale minunate.Stiinta doreste sa ne tina la curent cu ceea ce se intampla in zona nanotehnologiei. Ritmul descoperirilor este atat de accelerat, incat oricat de repede ar incerca el sa ne informeze, tot s-ar constata ca este depasit de realitate.

Dar o viziune generala asupra nanotehnologiei se poate face fara doar si poate.In cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva strapungeri tehnologice, care vor schimba lumea.Nu de putine ori s-a afirmat ca exista doua directii in nanotehnologie. Una care incearca sa transforme marele in mic, apeland la miniaturizarea extrema. Pe aceasta cale s-ar putea ajunge la nanoroboti, acele nanomasinarii, capabile sa manipuleze obiecte alcatuite din numai cativa atomi. Aceasta directie pare a nu avea prea multi sorti de izbanda. Probabil evolutia in aceasta directie se va opri undeva, la nivelul micro.

Dar, mult mai simplu ar fi daca s-ar aborda si o a doua directie, o directie bazata mai degraba pe imitarea viului. In fond, de ce ar trebui sa se inventeze mecanisme noi, cand avem in fata rezultatul a miliarde de ani.... de evolutie. In fond, fiecare celula vie poate fi privita drept un nanorobot care este capabil sa execute anumite sarcini, anumite instructiuni, programate in codul genetic. A imita viul, probabil ca aceasta va fi calea ce va fi urmata in viitorul imediat. Este acum cat se poate de clar, nanoinginerul viitorului va trebui sa posede o pregatire serioasa in domeniul biochimiei celulare.

Am gasit, pentru prima oara, sa observam pe perioade lungi, fenomenele ce se produc in interiorul nucleului celulei", anunta FANQING CHEN de la Laboratoarele Berkeley. Punctul de plecare pentru a obtine un astfel de rezultat spectaculos il reprezinta asa-numitele ,,nano-dots", nano-puncte, realizate din cristale semiconductoare, alcatuite din numai cateva sute sau mii de atomi. Pentru a ne face o idee, voi spune ca acestea au diametrul de 20 mm, adica 0,02 microni,..... adica de multe sute de mii de ori mai mici decat punctul de deasupra unui ,,i".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.