NORVEGIA

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.25

nivel: Liceu

Norvegia este o tara îngusta si lunga situata in nord-vestul continentului european. O treime din Norvegia (partea de nord) este situata deasupra Cercului Polar si este numita "Taramul Soarelui de la Miezul Nopții". Pentru ca aceasta regiune este situata atât de in nord, in fiecare vara sunt perioade când soarele straluceste 24 de ore pe zi. Oslo , capitala Norvegiei si cel mai mare oraș, se afla [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: NORVEGIA

Norvegia este o tara îngusta si lunga situata in nord-vestul continentului european. O treime din Norvegia (partea de nord) este situata deasupra Cercului Polar si este numita "Taramul Soarelui de la Miezul Nopții". Pentru ca aceasta regiune este situata atât de in nord, in fiecare vara sunt perioade când soarele straluceste 24 de ore pe zi. Oslo , capitala Norvegiei si cel mai mare oraș, se afla in partea de sud a tarii. Majoritatea norvegienilor locuiesc in apropierea sau de-a lungul coastei. Vanturile încălzite de mare dau coastei ierni mult mai blânde decât cele din regiunile din nord, iar zăpada se topește mult mai repede aici. Chiar si la nord de Cercul Polar, aproape toate porturile norvegiene sunt lipsite de gheata tot timpul anului. Zonele din interiorul teritoriului au o clima mult mai rece, iar zăpada este prezenta mai tot timpul anului. Mii de ani oamenii au folosit schiurile pentru a merge pe pamantul acoperit de zăpada. Astăzi, sportul național al Norvegiei este schi-ul. Majoritatea norvegienilor invata sa schieze chiar înainte de a merge la scoală.

Norvegia, alături de Danemarca si Suedia este una din tarile scandinave. Vikingii au locuit in cele trei tari acum o mie de ani. Vikingii din Norvegia au fost cei care au navigat pana in Islanda si Groenlanda stabilind acolo colonii. In jurul anului 1000 d.Chr., Leif Ericson a fost cel care navigând din Groenlanda spre vest a atins tarmul american. A fost prima expediție europeana către America.

Inca de pe vremea vikingilor norvegienii au fost navigatori iscusiți. Coasta Norvegiei este faimoasa pentru multele sale crestături numite fiorduri (golfuri înguste si alungite), care asigura porturi foarte bune. Bancuri importante de peste se afla la vest de coasta, pestele uscat reprezentând un export important inca din anii 1200. Norvegia a început sa-si dezvolte flota navala in timpul anilor 1600. Astăzi, industria navala si a pescuitului a Norvegiei sunt printre cele mai mari ale lumii. Silvicultura a jucat, in mod tradițional, un rol important in economia tarii. Silvicultura reprezintă inca o industrie importanta. Copaci crescuți pentru a fi comercializați acoperă secțiuni întinse din partea de ses.

Norvegia este alcătuita in mare parte din platouri montane, cu stănci goale, si are relativ puțin teren agricol. Dar râurile rapide care vin din munți asigura electicitate foarte ieftina. Norvegia generează mai multa putere hidroelectrica pe cap de locuitor decât orice alta tara. Produse importante ale Norvegiei includ produse chimice, metale, petrol, produse semipreparate, masa lemnoasa si hârtie. Norvegia este una dintre cele mai mari producătoare de petrol datorita rezervelor uriașe din Marea Nordului. Acest lucru i-a făcut pe norvegieni sa devină unii dintre cei mai bogați oameni din lume.

Pe scurt despre Norvegia

Capitala: Oslo
Limba oficiala: Norvegiana ( Bokmal si Nynorsk ).


Denumirea oficiala: Kongeriket Norge (Regatul Norvegiei).
Constituția: Monarhie (din 1991 Regele Harald V).
Populația: estimata in 1998 la 4.400.000 locuitori, densitate 11 persoane/kilometru pătrat, distribuție: 74% urbana, 26% rurala.

Ziua naționala: Ziua Constituției, 17 mai
Imnul național: " Ja, vi elsker dette landet " ("Da, iubim acest pamant").
Guvernul: primul ministru (azi Kjell Magne Bondevik), parlamentul ( Storting ) cu 165 de membri aleși pe termen de 4 ani. Întreaga tara este impartita in 19 provincii, fiecare cu propriul guvern local. Toți cetatenii norvegieni care au împlinit 18 ani pot vota.

Suprafața: 386.958 km patrati, inclusiv Svalbard si Jan Mayen . Cea mai mare distanta: de la nord-est la sud-vest 1.752 km, de la nord-vest la sud-est: 430 km.
Lungimea coastei: 2.650 km.
Altitudinea maxima: Galdhoppigen , 2.469 m deasupra nivelului marii, minima: nivelul marii.

Moneda: coroana norvegiana (1 euro = 8.45 NOK, martie 2004)

Produse de baza: agricultura - orz, ovăz, fan, cartofi, creșterea animalelor, lapte; pescuitul - cod, hering, macrou; exploatare forestiera - cherestea; produse industriale - aluminiu, produse chimice, produse semipreparate, produse petroliere rafinate, nave maritime, masa lemnoasa si hârtie; mineritul - zăcăminte de fier, plumb, molibdenita, pirite, zinc, petrol si gaze naturale.

Armata: barbatii norvegieni intre 19 si 44 de ani sunt solicitați sa îndeplinească un stagiu intre 12 si 15 luni in armata tarii. Membra NATO.
PIB: 177.7 miliarde USD (2000)
PIB pe cap de locuitor: 39.400 USD (2000)
Creșterea PIB: 2,2%, inflație: 2,2% (2000)

Stiati ca...?
..un viking norvegian, Leif Ericson a descoperit America in jurul anului 1.000 d.Chr. (cu aproape 500 de ani înaintea lui Columb, 1492 d.Chr)

..norvegianul Roald Amundsen a fost primul om care a atins Polul Nord (1911)?
...Norvegia are a patra flota din lume ca mărime (după Grecia, Japonia si SUA) si una din cele mai mari industrii ale pescuitului (după Japonia)?
...Norvegia generează cea mai mare putere electrica din lume pe cap de locuitor?
...norvegienii sunt pe locul 2 in lume la venituri pe cap de locuitor din lume (după Suedia)?
...Norvegia are cel mai mare procentaj de abonați la telefonia mobila, 45%, după Finlanda, 48%?
...norvegienii au inventat faimoasele agrafe de prins hârtiile?
...norvegienii au inventat schiurile?


Atracții turistice fierbinți

Norvegia a fost nominalizata de multe ori in chestionarele turistice ca unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Ceea ce o face atât de frumoasa sunt fiordurile cu munții inalti, cu stâncile ascuțite care se termina abrupt in mare. Niciunde in lume nu exista o coasta atât de spectaculoasa si crestata așa cum este cea din Norvegia, si a devenit faimoasa pentru asta.

In Norvegia exista câteva muzee cu unele din cele mai bune ramasite ale vikingilor. Printre altele - faimoasele Gokstadskeppet si Osebergsskepet - doua corăbii de lupta vikinge foarte bine păstrate, din 850 d.Chr, si o barca pentru înmormântare, pot fi văzute la Vikingskiphuset in capitala Oslo (in zona Bygdoy ). Un alt monument remarcabil este faimoasa Stavkirche din Vagamo, o biserica din 1100-1200 construita din lemn cu decorațiuni incredibile in lemn. In nord se afla Nordkap , cel mai nordic punct al Europei. Nu departe de Nordkap se afla insulele Lofoten unde turiștii pot pleca la vanatoare de balene.

Oamenii


Norvegia are o populație de aproximativ 4,4 milioane. Norvegienii sunt scandinavi, fiind inruditi cu danezii si suedezii. Norvegienii au legături puternice si cu americanii. Pe la sfarsitul anilor 1800 începutul anilor 1900 mai mult de 600.000 de norvegieni au migrat in Statele Unite in căutarea de slujbe mai bune. Nici o alta tara, cu excepția Irlandei, nu a dat Statelor Unite mai mulți imigranți in raport cu populația.

Aproximativ 20.000 de sami locuiesc in nordul Laponiei. Acea regiune are, deasemenea, circa 10.000 de persoane cu stramosi finlandezi. Norvegia are aproximativ 135.000 de imigranți din Iran, Pakistan, Turcia, din Africa, Statele Unite, Asia de sud est si din alte tari europene.


Limba

Norvegiana are doua forme - Bokmal si Nynorsk - care sunt combinate intr-una singura numita Samnorsk . Bokmal si Nynorsk sunt limbi destul de similare pentru cineva care vorbește una dintre ele sa inteleaga pe alta care vorbește cealaltă forma. Școlile pot alege una din cele doua limbi ca limba principala, dar toți copii invata sa le citească pe amândouă. Sami vorbesc deasemenea limba lor care este asemănătoare cu finlandeza.

Bokmal, care mai este numita si Riksmal , este forma cea mai folosita in zonele urbane si in școlile norvegiene. Bokmal este forma norvegiana a limbii daneze. Are aproape același vocabular si mod de scriere ca daneza, dar pronunția este mult diferita. Bokmal s-a dezvoltat in timpul uniunii politice cu Danemarca, care a durat din 1380 pana in 1814. In timpul acestei perioade Bokmal a înlocuit vechea norvegiana.

Nynorsk, numita inițial Landsmal , a fost creata pe la mijlocul secolului XIX ca reacție la influenta daneza. Nynorsk era bazata pe mai multe dialecte care se dezvoltaseră in sate in timpul uniunii cu Danemarca.


Viata de zi cu zi

Aproape trei sferturi din populația norvegiana locuiește in mediul urban. Dar Norvegia este mai puțin urbanizata decât Suedia sau Danemarca, unde 4/5 din populație locuiește in orașe. Oslo, capitala Norvegiei si cel mai mare oraș, are aproape 500.000. alte orașe mari in Norvegia: Bergen , Drammen , Kristiansand , Stavanger si Trondheim . Orașele norvegiene se continua cu suburbiile, dar si așa sunt mult mai mici decât orașele europene. Acestea au puține clădiri comerciale foarte înalte si le lipsește ritmul de viata alert care se gaseste in orașele industriale ale altor națiuni.


Standardul de viata si bunăstarea sociala ale Norvegiei au păstrat orașele fara mahalale si case darapanate. Majoritatea norvegienilor si a imigranților locuiesc in apartamente moderne in sau langa zonele urbane principale. Norvegienii mai instariti dețin adesea case din lemn (pentru o singura familie). Foarte mulți isi vopsesc casele in culori atractive. Unii norvegieni dețin si mici cabane de-a lungul coastei sau in munți, pe care le folosesc in week-end.

Norvegia are foarte putina poluare industriala folosirii extensive a energiei hidroelectrice si a gazelor naturale in industrie. Șomajul este foarte scăzut conform standardelor internaționale. Mulți dintre imigranții din Norvegia lucrează in locuri de munca prost plătite. Prezenta lor a provocat nemulțumiri din partea unor norvegieni din cauza beneficiilor de care au parte imigranții prin intermediul sistemului de securitate.

Aproximativ un sfert din populația norvegiana locuiește in zona rurala. Populația rurala este concentrata de-a lungul coastei vestice si in zona sud-estica a Norvegiei, care are dealuri joase, potrivite pentru agricultura. Mulți dintre locuitorii din zonele rurale se îndeletnicesc cu pescuitul. Unii pleacă de acasă luni de zile pentru a pescui in Marea Nordului si in nordul Oceanului Atlantic.

Numeroasele fiorduri, râuri si munți ai Norvegiei îngreunează foarte mult locuitorii din zonele rurale sa calatoreasca. Zăpada si gheata fac multe drumuri impracticticabile majoritatea anului. Din aceste motive, oamenii din zonele rurale se bazează foarte mult pentru transport pe bărci si sistemul de cai ferate electrificate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.