NATO in contextul istoric european

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.21

nivel: Facultate

Referat despre NATO in contextul istoric european
Actionând in virtutea acestui scop, de-a lungul ultimului deceniu, NATO a evoluat de la postura de alianță strâns inchegată cu responsabilități in domeniul apărării comune, la o aliantă care se concentrează asupra unui parteneriat al națiunilor ce cooperează intr-un camp mai larg de securitate. După 1990, au fost stabilite contacte regulate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: NATO in contextul istoric european

Referat despre NATO in contextul istoric european
Actionând in virtutea acestui scop, de-a lungul ultimului deceniu, NATO a evoluat de la postura de alianță strâns inchegată cu responsabilități in domeniul apărării comune, la o aliantă care se concentrează asupra unui parteneriat al națiunilor ce cooperează intr-un camp mai larg de securitate. După 1990, au fost stabilite contacte regulate cu statele din cadrul fostului Pact de la Varșovia și republicile devenite independente, fostele membre ale Uniunii Sovietice, in primul rand prin stabilirea Consiliului de Cooperare al Atlanticului de Nord, care și-a schimbat de atunci numele in Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic, și apoi prin Parteneriatul pentru Pace.

Noi pași semnificativi s-au facut odată cu aderarea noilor membri ai NATO -Republica Ceha, Ungaria și Polonia și cu dezvoltarea cooperarii cu Rusia și Ucraina. NATO a trecut și printr-un proces de modificare intens radical, ca o reacție la situatiile noi in materie de securitate din Europa in mod deosebit, acesta a inceput să-și transforme structurile și foțele militare pentru a se putea ocupa de gestionarea crizelor, mentinerea păcii și misiuni legate de sprijinirea păcii, in cooperare cu noile tari partenere.

Cu mult inainte de ducerea la bun sfârșit a acestui proces, Alianta efectua deja operatii militare pentru monitorizarea sau aplicarea rezolutiilor Natiunilor Unite legate de fosta Iugoslavie. Odată cu semnarea Acordului de la Dayton care pus capăt războiului din Bosnia și Herțegovina in 1995, NATO a jucat un rol cheie prin stabilirea Fortei de Implementare (IFOR) și apoi a Foței de Stabilizare (SFOR), pentru a se asigura că acordul a fost împlementat și pentru a pregăti baza pentru o pace viitoare. Câțiva ani mai tarziu in 1999, Alianta a intervenit in Kosovo prin lansarea unei campanii aeriene impotriva Republicii Federate Iugoslavie, cu scopul de a opri incălcările flagrante ale drepturilor omului contra albanezilor din Kosovo și de a împiedica extinderea conflictului in regiune.

NATO a mai avut o serie de alte initiative pentru a face față provocărilor viitoare legate de securitate. Printre cele mai importante dintre acestea se numără inițiativa privind Capacitățile de Apărare (DCI), dezvoltarea Securitătii Europene și a Identitătii de Apărare in cadrul Aliantei (ESDI), și crearea Centrului pentru Arme de Distrugere in Masă, care are scopul de a înbunătăti capacitatea Aliantei de a reactiona la amenintarea reprezentată de astfel de arme și de a împiedica răspândirea acestora.

Inițiativa privind Capacitatile de Apărare este menită să asigure că toți Aliatii rămân nu doar interoperabili, dar că își și imbunătătesc și reinnoiesc capacitătile, pentru a face fată noilor provocări legate de securitate. Prin DCI Aliatii se concentrează asupra acestor domenii care sunt esentiale pentru operațiile prezente și viitoare, precum mobilitatea forțelor, suportul logistic, comanda și controlul acestora.
Scopul întaririi componentei europene a Aliantei prin ESDI este de a permite Aliatilor Europeni să-și asume responsabilităti superioare in domeniul securitătii și apărării.

Bazându-se pe mijloacele și capacitățile NATO, Aliatii europeni vor fi capabili să conducă operatii in care Alianța ca intreg nu este angajată militar. Astfel de operatii trebuie conduse, de exemplu, sub comanda Uniunii Europene. Aranjamentele sunt in prezent solutionate de către NATO și Uniunea Europeană pentru a face ca acest lucru să fie posibil. Intărirea rolului jucat de statele europene va duce și la o distribuire mai corectă a sarcinilor și responsabilitătilor de securitate intre cele două maluri ale Atlanticului, creând o relatie mai echilibrată, adaptată necesitătilor secolului XXI.

Modul de funcționare al NATO
Una dintre cheile succesului NATO este procesul de luare a deciziilor, bazat pe consens. Nu există sistem de votare, iar toate deciziile trebuie să fie unanime. Deseori sunt necesare consultatii și discutii extensive inainte de a putea lua o decizie importantă. Cu toate ca acest sistem poate parea incet și greoi in ochii unui observator din afară, acesta prezintă două avantaje majore: in primul rand, este respectata suveranitatea și independența fiecărui stat membru, in al doilea rand, atunci când se ia o decizie, aceasta se bucură de sprijinul total al tuturor statelor membre și de angajamentul acestora in favoarea implementării sale.

Cel mai important organ cu atributii de luare a deciziilor al NATO este Consiliul Atlanticului de Nord, in care fiecare stat membru este reprezentat printr-un reprezentant permanent cu rang de ambasador, sprijinit de o delegatie natională compusă din personal diplomatic și consilieri. Consiliul se întrunește la nivel de ambasadori, cel putin o data pe săptămână. Există de asemenea intruniri regulate ale Consiliului la nivel de Miniștri de Externe, Miniștri ai Apărării și din cand in cand Sefi de Stat si de Guvern .

Consiliul Atlanticului de Nord a infiintat multe comitete și grupuri de planificare pentru sprijinirea activitătii sale. Aceste organe se întrunesc la randul lor la diferite nivele, fie la sediile politice ale NATO din Bruxelles, ori în diferite state membre. NATO se afIă sub conducerea unui Secretar General, care este numit pentru aproximativ patru ani. Acesta este un om de stat de talie internatională, originar dintr-unul dintre statele membre. Secretarul General prezideaza ședintele Consiliului Atlanticului de Nord și ale altor organe importante ale NATO și ajută statele membre să atingă consensul. In gestionarea activitătilor zilnice ale Aliantei, acesta este sprijinit de un personal international.

NATO nu are forte armate independente proprii. Majoritatea fortelor puse la dispozitia NATO rămăn sub comanda și control national total, pană când statele membre le ordonă să execute misiuni, de la apărarea colectivă la altele noi, precum mentinerea păcii și sprijinirea pacii. Rolul structurilor politice și militare ale NATO este de a asigura autoritate politică și planificare militară comună necesară pentru a permite fortelor nationale să indeplinească aceste misiuni, precum și aranjamentele organizatorice necesare pentru comanda, controlul, antrenarea și pregătirea comună.

Cladirea securitatii prin parteneriat
Un scop important al transformării NATO a fost întărirea securitătii și stabilitații prin incurajarea increderii și intelegerii cu foștii săi adversari, prin dialog și cooperare. Un prim pas in această directie l-a constituit crearea Consiliului de cooperare al Atlanticului de Nord in 1991. Schimbându-și numele in Consiliul de Parteneriat Euro- Atlantic, acesta a devenit principalul for de consultare și cooperare intre NATO și statele care nu sunt membre ale acestuia. Solidaritatea practică dintre toți membri Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic a fost exprimată și prin pozitia comună luată in fața terorismului. Condamnând atacurile teroriste impotriva Statelor Unite din 11 septembrie 2001, membrii CPEA și-au luat angajamentul de a depune toate eforturile pentru a combate flagelul terorismului și au confirmat credința că idealurile parteneriatului și cooperarii vor prevala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.