Muzical si oniric

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Facultate

Un delir imaginativ, vizionar si o "imbarcare" pentru oniric ("visatorie" laolalta, cum ar fi spus Bachelard, pe care am experimentat-o in Aripi de hartie, volum de haiku-uri carora am incercat sa le gasesc echivalente in engleza, franceza si italiana), o deturnare de fabulos si erotic a La Bonne Chanson (incercata in cartile Viata expirata si Deceniul Secsy si-n sectiunile din volumele Bis in ide[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Muzical si oniric

Un delir imaginativ, vizionar si o "imbarcare" pentru oniric ("visatorie" laolalta, cum ar fi spus Bachelard, pe care am experimentat-o in Aripi de hartie, volum de haiku-uri carora am incercat sa le gasesc echivalente in engleza, franceza si italiana), o deturnare de fabulos si erotic a La Bonne Chanson (incercata in cartile Viata expirata si Deceniul Secsy si-n sectiunile din volumele Bis in idem si Tandem liric) sunt constrangerile si "depotentarile" verlainiene autoasumate.

Paradigma lumii create, un fel de anti-lume valabila doar in/prin limbaj, adica alta decat cea care poate rezulta prin raportare la real - una halucinanta, somnambula "hipnagogica", fluida si "adimensionala" - reprezinta egida acestor experiente lirice care ar putea apartine unei asa-zise literaturi a efectului si desfatarilor.Evadarile lui Verlaine - intai din boema in casnicie, din mariaj in aventura-n doi cu "demonul" Rimbaud, din aceasta "convietuire" in voia "vantului rau", la care chiar el il chemase

("Vino, suflet scump si mare, te asteptam") in penitenta, din inchisoare (unde a scris Romante fara cuvinte) in viata fara busola, dar cu abuz bahic si-n fine de aici (unde a incercat, fara succes, pocainta mistica, evidentiata in volumul Sagesse, dar si aventura muncii de agricultor ratat ori de vagabond incurabil) in Desappointement, adica Dezamagire (cum si-a intitulat ultimul sonet dinaintea mortii survenite la incheierea anului 1895) - acele evadari deci s-au dovedit popasuri dintr-un purgatoriu celest, o anticamera a celebritatii neintelese de convivi, dar jinduita de admiratorii tineri ai lui "Pablo".

Ma numar printre acei admiratori imbolnaviti de tristetea Poemelor saturniene, de optimismul temperat al Serbarilor Galante sau de sinceritatea muzicala a Cantecelor pentru ea, printre cei ce i-au luat in serios Arta poetica antiparnasiana sau cunoscutele-i imperative: "De la musique avant toute chose" si "Prends l'eloquence et tords-lui le cou!". Micile tradari (cu Mallarme!) in privinta muzicii n-au fost de natura, cred, sa umbreasca loialitatea fata de "sucirea gatului elocintei" pe care-o practic majoritar, asumandu-mi un anume "hedonism al suferintei".

Daca ma complac in postura de "poet blestemat?". M-as complacea, dar nu sunt, desi Verlaine mi-a oferit toata cohorta de influente. Blestemul "anonimatului autoasumat", al refuzului "lesei" de generatie, al nonconformismului in raport cu "consacratii", ignorantele prozodice (uneori chiar de fonetica!), absurditatile lingvistice si experimentele rebusistice, moi-meme-ul asumat drept art poetique, artificiile sonore, contradictiile si "terorizarea" ideilor sunt cateva dintre tentatiile la care n-am rezistat.

Dar nebunul Verlaine nu e vizionar-profetul Rimbaud, nici alchimist-dificilul Mallarme, el ramane "salbaticul genial al fadorii", cum ar spune el insusi absentei de gust, fadului provocator. De la el imprumuti, dimpreuna cu revolta si tinta, o data cu cauza si efectul, continutul de emotii si formele de a le face "apt combatante". Am intrat in labirintul verlainian tinand drept ghid cartile unor C. Abaluta, D. Laurentiu, V. Mazilescu, Gh. Tomozei, A.T. Dumitrescu, ca sa "divulg" doar cativa contemporani.

Sunt verlainian doar in masura in care accept (se accepta) ca n-am ecou, desi-s complice la crearea si propagarea lui, ca stanca, ca zidul, ca padurea, ca aerul. Instrainarile limbajului (meu) poetic sunt rodul unor retrocedari, al achitarii unor obligatii pentru imprumutul din lectura celor pe care, constient de maretia lor, i-am considerat, totodata, singulari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.